Algas ministrite madin eurogrupi juhitooli pärast

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania majandusminister Luis de Guindos (esiplaanil) on üks põhikandidaate eurogrupi juhi kohale. Taamal Prantsuse rahandusminister Michel Sapin.
Hispaania majandusminister Luis de Guindos (esiplaanil) on üks põhikandidaate eurogrupi juhi kohale. Taamal Prantsuse rahandusminister Michel Sapin. Foto: GERARD JULIEN / AFP

Hispaania majandusminister on esitamas oma ametlikku kandidatuuri euroala rahandusministrite mõjuvõimsa eurogrupi presidendiks.

Luis de Guindose tõus sellele toolile on Hispaania peaministri Mariano Rajoy valitsuse üks peamisi prioriteete, pidades silmas keerukaid üldvalimisi tuleval aastal.

Hispaania ametnike üllatuseks ja ärrituseks ei ole asi aga ette otsustatud, nagu varem tundus, kirjutab Financial Times. Nimelt on Hollandi rahandusminister ja eurogrupi praegune liider Jeroen Dijsselbloem juba teada andnud, et tahab jätkata.

Samal ajal käivad jutud, et huvilisi olla rohkemgi – näiteks soomlane Alexander Stubb.

Rajoy jaoks oleks hispaanlase nimetamine eurotsooni rahandusministrite eesistujaks tunnustus tõusu eest kriisiriigist kiiresti kasvavaks majanduseks.

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) viimase prognoosi kohaselt kasvab Hispaania majandus tänavu 3,1 protsenti – ligi kaks korda kiiremini, kui Saksamaa oma.

Rajoy eeldab, et eurogrupi juhi tool oli neile samahästi kui kindlustatud, sest Madrid otsustas mullu jätta teistele kõik vabanevad tähtsad postid Brüsselis.

Allajäämine Dijsselbloemile või kellele iganes oleks Madridile nüüd alandav hoop.

Ministrite ringis teatakse rääkida, et rebimine tuleb tasavägine.

Seejuures on Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk juba hoiatanud, et tippkohtumisel tuleb eurogrupi liider valida ametisse ühehäälselt. Kui kaks põhirivaali teineteise «ära nullivad», on parimad väljavaated ilmselt Stubbil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles