Hõbeda hind tõusis 30 aasta rekordtasemele

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Hiinas kasvab nõudlus väärismetallide järele. Fotol näitab hiinlanna Miki-Hiire graveeringuga kuld- ja hõbemüntide kogu.
Ka Hiinas kasvab nõudlus väärismetallide järele. Fotol näitab hiinlanna Miki-Hiire graveeringuga kuld- ja hõbemüntide kogu. Foto: AFP/SCANPIX

Aasta algusest enam kui viiendiku võrra kallinenud ja pea iga päev uusi rekordeid püstitanud kulla kõrval säravad ka teised väärismetallid: nii kerkis ka hõbeda hind enam kui 30 aasta kõrgeimale tasemele.

Hõbedauntsi detsembri tulevikulepingute ehk futuuride hind kerkis möödunud nädala viimasel kauplemispäeval New Yorgi toorainebörsil Comex 22,06 dollarini. Sellist hinda ei ole nähtud 1980. aasta oktoobrist. Eelmise nädala kokkuvõttes kallines hõbe 3,1 protsenti, võrreldes kogu kolmanda kvartaliga aga 17 protsenti.

Siiski usuvad analüütikud, et hõbe ajaloolisi hinnarekordeid püstitava kulla teekonda ei korda ja on väga ebatõenäoline, et kolme aastakümne tagune rekord purustada suudetakse.

Toona üritasid ühed maa­ilma rikkaimad mehed, Texase naftaparunid vennad Huntid hõbedaturgu nurka suruda, sest olid veendunud, et inflatsioon hävitab dollari väärtuse. Nii ostsid mehed ligi kolmandiku maailma hõbedavarudest, lennutades hinna 1971. aasta 1,26 dollari tasemelt 1980. aastaks ligi 50 dollarile.

Majandusajakirja The Economist andmetel oleks see praegustes hindades võrdväärne 140 dollariga. Paraku võeti riigis vastu hulk seadusemuudatusi, mille tagajärjel oli meeste õnn üürike: kolme kuuga langes hind 15 dollari tasemele, jättes mehed maadlema suurte kahjumitega. Nii peavadki turustrateegid naftaparunite käitumist üheks ilmekaks näiteks, kuidas investeerida ei tohiks.

Kuld teeb aga üha uusi rekordeid: untsi hind kerkis nädala viimasel kauplemispäeval rekordilisele 1322 dollari tasemele. Alates 14. septembris on hind püstitanud 11 rekordit. «Kuld särab dollari nõrkuses,» selgitas Bloombergile Lind-Waldocki vanemstrateeg Adam Klopfenstein.

Maailma suurima majanduse USA valuuta langes teiste valuutade suhtes selle aasta madalaimale tasemele, analüütikud põhjendavad langust investorite spekulatsioonidega, et tõenäoliselt otsustab riigi keskpank majanduse turgutamiseks lisa­stimulatsioonipaketid käiku lasta. Üha odavamaks muutuv raha sunnib aga investoreid otsima kindlamaid varasid, mille väärtus suudab ajale paremini vastu panna. (PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles