Mida teha, kui kutsikas kipub hammustama?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kutsikad kipuvad mänguhoos näksama.
Kutsikad kipuvad mänguhoos näksama. Foto: SCANPIX

Kutsikatel on tihti kombeks mänguhoos näksata, sest koera jaoks on hammaste kasutamine suhtluses liigiomane ja igati normaalne. Koerte käitumisnõustaja ja teraapiakoerte testija Katrina Jõemaa sõnul on oluline, et omanik suudaks tuvastada, mis hetkel muutub hammustamine probleemiks ning sellisel juhul kiirelt tegutseda, et hammustuskäitumine ei kinnistuks.

Jõemaa sõnul on noore kutsika jaoks hammaste kasutamine oluline tegevus, kuid kasvamise ajal saadud kogemusest sõltub, kas hammustamisest saab probleem või mitte, vahendab Eesti abi- ja teraapiakoerte ühing. Seega on oluline, et omanik tegeleks kutsika kasvatamisega ja juhiks protsessi.  «Kui omanik reageerib hammustamise korral tagasitõmbumisega, siis saab kutsikas õppetunni, et inimest on võimalik hambaid kasutades suunata. Loom ei taha halba, ta testib lihtsalt erinevaid käitumismustreid, nagu see ka inimlastele tavaks on,» lisas Jõemaa.

Kui omanik on aru saanud, et hammustuskäitumisest võib kujuneda probleem, siis on mõistlik hakata süstemaatiliselt õpetama, et inimese hammustamine ei kuulu mängu juurde ning mängimiseks võib kasutada vaid selleks ette nähtud asju.

«Reegli kehtestamiseks soovitan lõpetada mäng alati, kui kutsikas hammustab inimest ning jätkata alles siis, kui loom on rahunenud. Selle abil õpib kutsikas, kus on mängu piirid ning omandab enesekontrolli,» selgitas Jõemaa. Rahunemisoskus ja oskus mängu intensiivsust kontrolli all hoida on Jõemaa sõnul üliolulised oskused, mis tuleb omandada juba varakult.

Kuigi enamus koera õpetamist puudutavaid tegevusi on energilised, aktiivsed ja ergutavad, siis peaks õpetama kutsikale ka rahunemisoskust. «Nagu inimlapsele, on ka kutsikale puudutus väga rahustav, kuid kui loom on harjunud tavaliselt inimesega mängima, siis ei pruugi ta kohe sellest aru saada ja sattuda mänguhoogu, kui omanik püüab pai teha,» rääkis ta.  Sellisel juhul soovitab Jõemaa alustada harjutamist peale intensiivset mängu, jalutuskäiku või õhtul, kui kutsikas on väsinud ja väsimuse tõttu rahunenud olekus.

Alustada tuleks tasapisi silitamisega. Kui kutsikas püüab mängima hakata, siis tuleb hoida õrna, kuid kindla käesurvega teda tagasi,  et peatada  mängualgatus. Kui loom on rahunenud ja lubab pai teha, siis silitada kutsikat lõdvestumiseni. «Oluline on, et kutsikas õpiks usaldust puudutuse suhtes ja pai tegevast käest saaks tema jaoks rahustav signaal,» lisas Jõemaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles