Viis nippi, kuidas ettevõtjad saavad läbipõlemisest hoiduda ja taastuda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läbipõlemine.
Läbipõlemine. Foto: SCANPIX

Läbipõlemine võib ohustada igat ettevõtjat ja töötajat. Et sellest hoiduda ning huvi oma töö vastu alal hoida, tuleks kasutada neid viite pikaajalist strateegiat, kirjutab Entrepreneur.com.

Sea endale realistlikud eesmärgid

Läbipõlemist põhjustavad kurnatus ja pettumus. Üleväsimus tekib tavaliselt siis, kui inimene töötab liiga kaua ilma rahuldustpakkuvate tulemusteta ning pettumus järgneb sellele, kui reaalsus ei kattu loodetud tulemustega. Mõlema puhul on tegu endale ebarealistlike eesmärkide seadmisega. Seetõttu tuleks olla oma ootustes veidi konservatiivsem ning rakendada sellist suhtumist igapäevaselt nii enda, kui ka kogu oma ettevõtte puhul.

Pane paika piirid

Ettevõtjaks olemine on elustiil. Suurema osa ettevõtjate jaoks ei pruugi isikliku elu ja äri vahel olla selgeid piire, mistõttu hakkavad ühest tulenevad emotsioonid ja suhtumised mõjutama tihtipeale ka teist. Seetõttu tuleks siiski mingit piirid paika panna: näiteks ei võta sa vastu ühtegi töökõne peale seitset õhtul või töötad nädalavahetustel ainult teatud hulga tunde.

Muuda oma päevakava

Nagu iga töötajal, tekib ka ettevõtjatel läbipõlemine tihti ka etteaimatava rutiini tõttu. Kui sulle ei meeldi mingi igapäevane tegevus ning keegi sinu alluvatest oskab seda hästi sooritada, siis tuleks see ülesanne delegeerida. Alati võib kasu tuua ka keskkonna vahetamine - proovi vahel tööd teha kohvikus või kodus.

Tuleta endale meelde, miks sa üldse alustasid

Läbipõlemise puhul kaovad silme eest kunagised eesmärgid ning tekib põhja vajumise tunne. Samas tuleks endale põhjuseid, miks sa kunagi ettevõtlusega üldse alustasid, selgelt meelde tuletada. Pikas perspektiivis mõtlemine aitab keerulised ajad üle elada.

Võta endale vaba aega

Tegu on kõige võimsama vahendiga, mille abil läbipõlemist vältida, samas ei kasuta seda suurem osa ettevõtjatest, kuna oma töösse ja eesmärkidesse suhtutakse nii suure kirega, et töötundide lugemine muutub teisejärguliseks. Ennast tuleb ikkagi puhkama sundida. Võta nädalavahetus vabaks. Võta kogu puhkus välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles