Disneyst on saanud Hollywoodi rahamasin

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Allikad: Quandl.com, Walt Disney Co, Barron's

Ülemöödunud nädalavahetusel oli Ameerika Ühendriikides Californias asuvas Disneylandis tõeline hullumaja. 65 hektari suurune lõbustuspark oli rahvast puupüsti täis – hinnanguliselt viibis seal korraga 80 000 külastajat. Pargis olid karusselli-, toidu-, rinnamärgi- ja muu nänni järjekorrad justkui meil nõukogude ajal. Kaks ja pool tundi pärast südaööd avati park 24 tunniks, mis oli selle 60. tegutsemisaasta pidustuste avapauk.

Tänavu on maailma suurimal meelelahutusettevõttel veel teinegi juubel. Oktoobris saab kümme aastat Robert Igeri asumisest The Walt Disney Company (Disney) tegevjuhi kohale. Just selle mehega seostatakse meelelahutuskompanii viimaste aastate edu.

Kui Iger 2005. aastal sisetülidest räsitud Disney juhtimise üle võttis, oli ettevõtte väärtus 46 miljardit dollarit, nüüd läheneb see 190 miljardile dollarile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles