Päästefond ESM hädas: 80 miljardit ei too mingit tulu

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Negatiivsed intressimäärad on asunud ESMi kogutud raha vähendama.
Negatiivsed intressimäärad on asunud ESMi kogutud raha vähendama. Foto: KACPER PEMPEL / REUTERS

Euroopa nn päästefond ESM tahab muuta oma investeerimisstrateegiat, sest riikide ESMi investeeritud 80 miljardit eurot ei tooda võlakirjade rekordmadalate intressimäärade tõttu erilist tulu, näitavad Reutersi kätte sattunud ESMi ja Saksa rahandusministeeriumi dokumendid.

Märtsi lõpus oli üle poole ESMi 80 miljardist investeeritud negatiivse intressimääraga võlakirjadesse, teatab Reuters ESMi dokumentidele tuginedes.

Kaotuste vältimiseks tahab ESM muuta oma investeerimisstrateegiat nii, et raha tohib paigutada ka riskantsematesse investeeringutesse kui kõrgeima reitinguga võlakirjad.

Saksa rahandusministeerium on palunud Bundestagi luba muuta ESMi investeerimisstrateegiat. Nimelt vajab ESMi investeerimisstrateegia muutmine mitme Euroopa Liidu liikmesriigi parlamendi heakskiitu.

Kirjas Bundestagile kirjutab Saksa aserahandusminister Steffen Kampeter, et muudatused on vajalikud väga madalate intressimääradega investeerimiskeskkonna tõttu. «See võib viia sissemakstud kapitali vähenemiseni,» kirjutab ta.

ESM ennustab, et kaotab tänavu 31 miljonit eurot negatiivsete intressimäärade tõttu saamatajääva tuluna ja edaspidi veel 24 miljonit.

Juba on ESM astunud samme, et vähendada kaotusi, näiteks on investeeritud mitte-euro põhistesse võlakirjadesse. Siiski on kolmandik ESMi rahast praegu negatiivse intressiga eurovõlakirjades.

20. mail otsustas ESMi direktorite nõukogu kinnitada uue investeerimisstrateegia, mille kohaselt investeeritakse senisest rohkem mitte-euro riikide võlakirjadesse ning võlakirjade miinimumreitingut alandatakse AA tasemelt tasemele A. ESMi hinnangul ei halvenda muudatused märkimisväärselt investeerimisportfelli kvaliteeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles