USA Cornelli ülikooli teadlased ja Hollandi ettevõtjad on ühendanud jõud, et luua robot, mis suudab ära lõikuda ka kõige ebakorrapärasema kuju ja tahkusega toitu.
Teadlaste uus saavutus: robotid lõikavad valmis kanasalati
Nimelt on suudetud kokku panna robot nimega Baxter, millel on omadus sensorite abil "tunda", mida ta parasjagu käsitseb ja seeläbi haarata ja lõigata ka keerulisemate omadustega toitu, teatab Popular Science.
Robotid ülikooli laboris suudetud panna tuginema oma liigutustes nii 3D visuaalsele tagasisidele kui materjali füüsikalistele omadustele, et tuvastada, kuidas seda õigesti haarata ja lõigata. Näiteks suudab Baxter juba praegu tuvastada ühelt poolt kana ruumilise paiknemise ja saada teisalt tagasisidet tema käes olevalt noalt, kas ollakse parasjagu lõikamas liha või on jõutud luuni.
Sarnaselt võimaldavad tagasiside süsteemid Hollandi robotil haarata kapsapead, seda vajadusel pöörata ja asetada lõikemasinasse.
Hollandi ettevõte Lacquei on keskendunud koostööprojektis toiduvalmistamise tööstuslikule poolele ning Cornelli ülikooli teadlased õpetavad oma robotit tegutsema rohkem kodustes tingimustes. Koolitusperioodi lõpuks suutis Baxter tükeldada ja salatiks kokku segada lehtsalatit, tomatit ja juustu.