Päevatoimetaja:
Sander Silm

Müüt tapjamaasikatest on purustatud

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Maasikad.
Maasikad. Foto: Toomas Tatar

Kuna hirmutavad lood mürgistest Hispaania maasikatest on üsna levinud, otsustas Postimees terviseametilt proovid tellida ja kontrollida, mida maasikad tegelikult sisaldavad. Tulemus – maasikaid süües oma tervise pärast üleliia muretseda ei tasu.

«Teatud kogus taimekaitsevahendite jääke võib maasikates sisalduda, nende hulgas Spinosadi (putukamürk – toim) jääki, mille lubatud maksimaalne kogus on enam kui kaks korda suurem, kui seda oli analüüsitud maasikates,» selgitas veterinaar- ja toiduameti (VTA) toiduosakonna peaspetsialist Kadi Padur.

Postimehe tellitud analüüsi käigus otsiti Hispaaniast imporditud maasikatest 91 erinevat ühendit. Leiti neist vaid ühte ainet – Spinosadi, mille keskmine sisaldus maasikates oli 0,146 mg/kg. Selle aine lubatud maksimaalne määr on 0,3 mg/kg.

Tagasi üles