Eesti üks suuremaid eksportööre palkab võõrtöölisi

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enics Eesti tegevjuht Kalle Kuusik.
Enics Eesti tegevjuht Kalle Kuusik. Foto: Margus Ansu.

Elvas asuval elektroonikatööstusel Enics Eestil napib välisturgude kasvava nõudluse tõttu kogemustega tootmistöölisi, mistõttu otsustas ettevõte neid sisse tuua nii Rootsist kui Slovakkiast.


Enics Eesti tegevjuhi Kalle Kuusiku sõnul on ettevõte tänaseks langetanud otsuse, mille kohaselt palgatakse endale Rootsist kümmekond ning Slovakkiast umbes 30 inimest. Seejuures pole tegu spetsialistide, vaid tavaliste tootmistöölistega.

Sellise olukorra on ettevõtte juhi sõnul tinginud asjaolu, et Eestist ettevõte endale lihtsalt sobivaid inimesi ei leia. Nõudluse kiire kasvu tõttu ettevõte aga uusi inimesi koolitada ei jõua.

Tema kinnitusel on  võõrtööliste palkamine Enicsile kulukam kui kohapealse tööjõu kasutamine, kuid hetkel on selline lahendus firmale kõige mõistlikum. Võõrtöötajad jõuavad Elva tehasesse Enics Networkist.

Kuusiku sõnul on võõrtööliste palkamine ettevõtte jaoks siiski ajutine hädalahendus ning paremate alternatiivide leidmiseks kasutatakse seda varianti esialgu aasta lõpuni.

Ettevõtte probleem seisneb selles, et Elva ja Tartu piirkonnast ei leia Enics endale lihtsalt enam sobivaid töötajaid.

«Kogemustega inimesi naljalt enam ei leia. Väga oluline on, et nendel inimestel oleks ka tahtmist tööd teha,» märkis Kuusik.

Ta lisas, et veidi kaugemalt huvilisi isegi ehk leiaks, aga infrastruktuur ehk transpordisüsteem ei toeta seda. Kui varem korraldas Enics ise mitmeid aastaid oma töötajate transporti bussidega, siis kriisi ajal tuli nõrgenenud nõudluse tõttu sellest kulust loobuda.

Uuesti ei soovi ettevõte aga omapoolset bussitransporti käima panna, kuna see kujuneks liiga kalliks – varasem kogemus näitas, et ühe inimese tööle toimetamine maksis mitu tuhat krooni kuus.

Nüüd on ettevõte läinud seda teed, et maksta olemasolevatele töötajatele selle arvelt hoopis veidi paremat palka. Juhul, kui ettevõte otsustaks hakata taas toetama kaugemalt tööl käivate inimeste bussisõitu, kannataks nende töötajate sissetulek, kes elavad tehasele lähemal.

Samas usub Kuusik, et ettevõtte tööjõuprobleemile on võimalik leida ka siseriiklik lahendus, kuid see ei sünni kiiresti. Sobivaid lahendusi peaks ettevõtte juhi hinnangul otsima koostöös nii kohalike omavalitsuste kui ka töötukassaga.

Enicsi tootmistööliste palgad jäävad laias laastus vahemikku 5000-10 000 krooni.

Kui eelmise aasta lõpus andis ettevõte tööd 460 inimesele, on hetkel töötajaid umbes 630 ning aasta lõpuks ulatub inimeste arv 700ni.

Enicsi aastakäive jääb veidi alla miljardi krooni ning kogu ettevõtte toodang eksporditakse.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles