Uus rekordtehing kiibisektoris: Singapuri Avago ostab 37 miljardiga Broadcomi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Broadcomi kiibid on kasutusel paljudes võrgurakendustes. Pildil Apple'i iPadi kombineeritud bluetooth-WiFi plokk koos Broadcomi kiibiga.
Broadcomi kiibid on kasutusel paljudes võrgurakendustes. Pildil Apple'i iPadi kombineeritud bluetooth-WiFi plokk koos Broadcomi kiibiga. Foto: Molly Riley / Reuters

Eile õhtul sai teoks seni maailma konkurentsitult suurim tehing kiibisektoris, kui Singapuri peakorteriga Avago teatas, et ostab 37 miljardi USA dollari eest tuntud USA kiibitootja Broadcomi.

Avago pakub Broadcomi eest 17 miljardit dollarit sularahas ja 20 miljardit omaenda aktsiates. See tähendab ligi 28 protsendist preemiat võrreldes Broadcomi turuväärtusega teisipäeval, enne kui Wall Street Journal paljastas, et ülevõtmisläbirääkimised käivad.

Avago tegevjuht Hock Tan on üheksa aasta tagusest ametisseasumisest saadik teinud endale nime agressiivse laienemispoliitikaga. Ta on arendanud väikese ja tundmatu kiibitootja ülevõtmistega 36 miljardi dollari suuruse turuväärtusega firmaks, kirjutab Reuters.

Avago toodab peamiselt WiFi ja tööstuskiipe, Broadcom on juba aastaid olnud tuntud nii raadio- kui ka fiksvõrgu kiipide valmistajana.

Ühinenud ettevõtte nimeks saab Broadcom, endised Broadcomi aktsionärid saavad selles umbes 32 protsendise osaluse. Firma korporatiivne peakorter jääb Singapuri, aga põhimõtteliselt saab see olema USA firma, muutudes sel turul suuruselt kolmandaks ettevõtteks Inteli ja Qualcommi järel.

See on tänavu juba teine megadiil kiibisektoris: märtsis ostis NXP Semiconductors 11,8 miljardi dollari eest Freescale Semiconductori. Analüütikute hinnangul ei jää need kaks suurtehingut tänavu ainukesteks, sest sektor on konsolideerumas, ja seda peamiselt seepärast, et suurematel tootjatel on võimalik suurklientidega paremaid diile välja rääkida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles