Enam kui kümnendik eestlastest plaanib tänavu piiri taha tööle minna

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

CV-Online viis Baltimaades läbi uuringu välismaal töötamise osas, millest selgus, et 13 protsenti küsitlusele vastanud eestimaalastest planeerib sel. aastal välisriiki tööle suunduda. Sama näitaja Lätis on 23 protsenti ja Leedus 17 protsenti.

«Esmapilgul tunduvad need arvud üsnagi šokeerivad. Samas olid jällegi välismaale tööle minna planeerivad inimesed tõenäoliselt veidi altimad vastama ja ühtlasi võib arvata, et kõik plaani pidavad inimesed oma kavatsust ellu ei vii,» leidis CV-Online’i turundusjuht Heikko Gross pressiteates.

Eesti vastajate lõikes on kõige sagedasem välismaale tööle suunduja 20ndates tootmise või ehituse sektoris töötav meessoost spetsialist või oskustööline.

Peamiste põhjustena, miks Eesti vastajad planeerivad välismaale tööle suunduda, toodi välja:

  •  Eesti palkade madal tase (67 protsenti)
  •  Soov saada rahvusvaheline töökogemus (32 protsenti)
  • Eestist ei leita enda kvalifikatsioonile või töökogemusele vastavaid tööpakkumisi (14 protsenti)
  • Perekondlikel põhjustel (näiteks välismaal töötavad sugulased) (12 protsenti)

Ootuspäraselt oli esikohal palgataseme argument ja eks ongi üksjagu riike, kus on võimalik sama töö eest kõrgemat tasu teenida kui Eestis. See ei ole küll uus info, kuid kindlasti teema, millega Eesti ühiskonnal tervikuna tuleb tegeleda – kuidas Eesti palgatasemeid tõsta, et just eeskätt keskmisest madalamat tasu teenivad inimesed riigist jäädavalt ei lahkuks, nendis Gross.

Uuringu järgi on eelistatuimad sihtkohad välismaale tööle minna planeerivate inimeste seas:

·         Soome (mida näeb ühe võimaliku töötamise asukohana 54 protsenti vastanuist)

·         Rootsi (34 protsenti)

·         Suurbritannia (29 protsenti)

·         Norra (28 protsenti)

·         Saksamaa (27 protsenti)

Valdkondade lõikes soovib suurim arv eestlasi töötada teeninduse, tootmise ja töötlemise, turismi ja majutuse, transpordi ja logistika ning kaubanduse valdkonnas. Balti riikide lõikes on väga väikesed erinevused – erandiks on Lätis IT valdkonnas töötavad inimesed, kes on Eesti ja Leedu kolleegidega võrreldes oluliselt avatumad välisriiki tööle asumise osas.

CV-Online’i Baltimaades läbi viidud välismaal töötamist puudutavas uuringus osales 6909 inimest, kellest 4005 olid Eesti, 1828 Läti ja 1076 Leedu vastajad.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles