Saksamaa ja Prantsusmaa blokeerisid euroliidu passireegli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed ELi, Saksamaa ja Prantsusmaa lippudega.
Inimesed ELi, Saksamaa ja Prantsusmaa lippudega. Foto: SCANPIX

Saksamaa ja Prantsusmaa ühendasid oma jõud, et peatada Euroopa Liidu uus seadus, mis pakuks blokivälistele riskifondidele üle-euroopalist turundusõigust ehk «passi».


Seega on hetkel välistatud poliitilised paktid kogu ELi puudutavate reeglite kehtestamiseks, mis paneksid paika riskifondide ja erakapitali fondide käitumisreeglid regioonis.

Prantsuse valitsus on olnud järjekindlalt selle vastu, et pakkuda turundusõigust offshore keskustest nagu näiteks Caymani saartelt pärit fondidele, ning leiab, et iga liikmesriik peaks ise otsustama, milliseid tooteid ta oma turul müüa lubab.

Brüssel väidab aga, et kui fondid ja nende haldurid vastavad ettenähtud standarditele, tuleks neile tagada tegutsemisvabadus kogu Euroopas.

Seda meelt on ka Suurbritannia, kuna paljud Londoni City fondihaldurid paigutavad oma fondid kohalike maksude vältimiseks mujale.

Oma suure riskifonditööstuse diskrimineerimise vastu on kõva lobitööd teinud ka USA.

Eile näis prantslastele aga õnn naeratavat, kuna ka Saksamaa andis mõista, et võtab nendega sama joone. Prantsuse rahandusminister Christine Lagarde ütles: «Minu meelest oleme me nüüd täiesti ühel nõul.»

Üks Prantsuse valitsusametnik ütles hiljem, et Lagarde ja tema Saksa ametivend Wolfgang Schäuble arutasid seda küsimust teisipäeval telefonitsi ning jõudsid kokkuleppele, et ELi passi väljastamist maksuparadiisides ja nõrga regulatsiooniga paikades paiknevatele fondidele tuleb takistada.

Sama kinnitati ka Brüsselist, Saksa rahandusministeeriumist koheselt kommentaare saada ei õnnestunud.

Euroametnikud tahavad väga reeglitega septembri lõpuks ehk siis täna õhtuks ühele poole saada.
Kaalumisel on kompromissid, kuid Euroopa Komisjoni pressiesindaja sõnutsi «peab passi idee igal juhul sisse jääma».

Võib-olla üritavad diplomaadid ja ametnikud leiutada lahendust, kus passi kasutuselevõtuks määratakse väga pikk üleminekuperiuood – võis siis lisatakse klausel, et küsimus vaadatakse tulevikus üle.

Kui pass välja arvata, olevat ülejäänud reeglid põhimõtteliselt paigas. Isegi erakapitali küsimustes.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles