Päevatoimetaja:
Sander Silm
Saada vihje

Enn Tobreluts õpetab tervislikult ja maitsvalt grillima

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Grillimine.
Grillimine. Foto: SCANPIX

Suvi polekski õige suvi, kui puuduksid hõrgutavad grillilõhnad! Hea uudis on see, et grillroogi saab sütel küpsetada vägagi tervislikult. Kuidas täpselt, õpetab BENu apteegi ajakirjas «Ilu ja tervis» grilli- ja BBQ-koolitaja Enn Tobreluts.

Kõik algab muidugi tooraine valikust. Parim valik tervislikuks grillimiseks on väherasvane liha, näiteks linnu-, lihaveise-, uluki- või loomulikult ka väherasvane sealiha (sise- või välisfilee jm vähemrasvasemad tükid).

Liha puhul soovitab Tobreluts kindlasti võimalusel eelistada Eestimaist liha, sest isegi, kui see ei ole maheliha, on ta tihti mahedam kui importliha. Rääkimata värskusest, mis on tooraine valikul samuti väga oluline.

Kui osta poest valmis grill-liha, tasuks süveneda tooteetiketti ning vältida neid tooteid, kuhu on lisatud väga palju lisa-, värv- või lõhnaaineid ning maitsetugevdajat. „Kõige parem on liha marineerida kodus ise, sest nii tead täpselt, mis lihale lisatud on,“ ütleb Tobreluts. Poes müüdavatest julgeb ta soovitada Maks&Mooritsa suvetooteid, mille valmimisele on ise aidanud.

Kui grillid kana, siis tee seda koos nahaga, sest see hoiab liha grillil liigse kuivamise eest. Kananaha võid eemaldada pärast grillimist, kui pelgad liigseid rasvasid.

Tobreluts ärgitab grillima rohkem ka kala, mida võiks grillida puuplangul. Eelnevalt vees leotatud puuplank asetatakse grillile ning sellele pannakse kala. Puuplank kuumeneb ning kala küpseb sellel veelgi paremini kui foolium­alusel. Puuplanke saab osta osadest grillipoodidest ja ka otse Enn Tobrelutsu enda käest. Lõhe on tuntud suurepärase grillimismaterjalina, kuid väga hästi sobib grillimiseks ka forell, lest, meriahven, tursk. 

Põhimõtteliselt saab gillida kõike ning muidugi ka köögivilju. Suvikõrvits ja šampinjonid on siin klassika, aga Tobreluts ärgitab grillile panema ka muid köögivilju – näiteks poolpehmeks keedetud ja grillil üleküpsetatud kartul on hoopis teise mekiga kui lihtsalt keedukartul. Ja magustoiduks pane grillile banaanid või ananassirattad. Või hoopis virsikud – grillitud virsikud ühes jäätisega on väga lihtne suvine maiusroog.

Köögivilju võib grillida täiesti naturaalselt ning neid ei ole vaja üle valada õli või maitseainete hunnikuga. Las tulevad esile köögivilja enda maitsed! Lisada võib soovi korral veidikene musta pipart, soola ja kvaliteetset neitsioliivõli.

Hoidu süütevedelikust!

Ühele asjale juhib Tobreluts aga eriti tähelepanu – grillrest olgu enne toidu valmistamist väga korralikult puhtaks tehtud. Harjuta endale sisse komme, et kui grillimise lõpetad, siis puhastad resti kohe terasharjaga, tõmbad tolmu ära majapidamisrätikuga ning õlitad resti kergelt. Nõnda on hea järgmist grillimist alustada kohe puhta restiga.

Tervislikuks grillimiseks on väga oluline ka see, milliste süte peal toitu valmistada. Parim valik on siin Tobrelutsu sõnul eestimaine lepapuusüsi (nt «Grillon BBQ»).  Tasuks vältida tammepuust või muudest kõvadest puudest valmistatud sütt või, veelgi hullem, kokkupressitud söebrikette. Lehtpuust valmistatud puusüsi annab tervislikuma tulemuse.

Grilli süütamiseks on kõige parem tavaline toiduõli, järgnevad süütekuubikud või süütestarterid. Süütevedelikku ei soovita Tobreluts kohe kindlasti kasutada, sest pahatihti uputatakse grill sellega täielikult üle, ei lasta teda korralikult sütel ära põleda ning lihale jääb külge ebameeldiv süütevedeliku maitse. 

Tobrelutsu enda eelistuseks on Kamado Joe keraamiline grill, kuid koduse grillimise puhul ajab asja täiesti ära ka tavaline kuppelgrill või ka gaasigrill.

Mahlane ja tervislik grill-liha samm-sammult – Ennu lihaküpsetamisnipid:

•   Enne grillimist võiks liha tund aega toasoojas seista, sest nii ei toimu kiiret temperatuuri­muutust.

•   Grill on toiduvalmistamiseks valmis, kui söed hõõguvad ühtlaselt, leeki enam ei ole ja süte pealispinnale on tekkinud õrn valge tuhakiht. Selleks kulub tavaliselt 10-20 minutit.

•   Aseta liha grillile alles siis, kui grillrest on kuum ja puhastatud.

•   Pruunista liha alguses kõrgemal kuumusel ühelt küljelt ja siis teiselt küljelt. Lihalõiku tohib keerata vaid 1 kord. Samas toorvorste, ribisid ja šašlõkki võib keerata ka mitu korda.

•   Lihatükki võib pöörata siis, kui ühelt poolt grillitud lihalõigu pealispinnale on tekkinud väike lihamahla loiguke.

•   Peale liha pruunistamist tõsta liha grilli vähem kuumemale alale või kõrgemal asetsevale restile järelküpsema, sulge grillikaas.

•   Kui kuumus läheb liiga suureks ja lihast eralduv rasv on sütel põlema läinud, saab leeki summutada grillile kaane peale asetamisega ja ventilatsiooniavade sulgemisega.

•   Lihatükkide pööramiseks kasuta grilltange ja mitte kunagi kahvlit. Lambasooles vorstikeste pööramiseks on parimad lapiku otsaga grilltangid, mille vahele saad korraga võtta hulga vorste. 

Ennu maailmakuulus «Dirty steak»

Vaja läheb:

  • lihaveise laagerdatud RibEye või välisfilee steik (eelistatud on marmorliha)
  • kõrgekvaliteetne balsamiäädikas Balsamico Red Wine Vinegar (soovitavalt laagerdatud ehk ingl k «aged»)
  • purustatud must pipar
  • meresoola helbed

Toimi nii:

• Ava pakend, puhasta liha kelmest ja lõika ca 1 cm paksused steigid. Lase lihal toatemperatuuril kuni tund aega seista.

• Raputa liha ühele poolele natuke musta pipart (veskist) ja mõned tilgad palsamiäädikat. Ettevaatust maitsestamisega – liha ei tohiks kaotada oma naturaalset maitset!

• Sega ahjuroobiga hõõguvad söed läbi ja tuuluta grill-labidaga, et nende külge ei jääks söetolmu. Veendu, et kõik söed kenasti hõõguvad.

• Aseta steik otse hõõguvatele sütele küpsema. Kohe peale seda võta mõlemasse kätte tangid, kergita steiki ja lükka maha nende külge jäänud söetükid. Aseta liha tagasi süte peale küpsema. Korda juba mõne hetke pärast seda tegevust, sest siis on kindel, et liha sütel ära ei kõrbe või süte külge kinni ei jää.

• Grilli steiki nii kaua, kuni nende külg on pruunistunud (ca 1 minut). Seejärel keera liha teistpidi ja toimi samamoodi, nagu teise küljega toimisid.

• Ole ettevaatlik sütega ja väldi liha ja ka enda kõrvetamist! Küpsetusaeg on umbes 1–2 minutit kummalegi poolele, lisaks umbes 3–5 minutit nn tõmbamisaega toatemperatuuril lõikelaual. Oluline, et saaksid tulemuseks mahlase medium-küpsetusastmega liha. See liha on tugeva söearoomiga ja eriliselt nauditav!

• Kui soovid küpsemat liha, siis võid steigid asetada eelnevalt hõõguma aetud puuhalule järelküpsema. Oluline on, et halg hõõgub, mitte ei põle.

• Enne serveerimist pühi steigi pealispind ja ääred näpuga puhtaks. Raputa steigile peale soolahelbeid. Maitseelamus on meeliülendav – soolakristall avaneb hamba all ning toob lihamaitse veelgi paremini esile!

Superfood salat

Vaja läheb:

  • roheline noor spinat
  • rukola
  • mangoldi lehed
  • avokaado (küps)
  • kirsstomateid
  • kurk
  • punane sibul
  • lutserni idud
  • mungoa idud
  • seemnesegu (päevalille-,  lina-,  kõrvitsa- ja seesamiseemned)
  • kuivatatud goji marjad
  • värsked füüsalid
  • värske till
  • värske õunamahl, kvaliteetne neitsi­oliivõli ja veidi õunaäädikat
  • must pipar ja helvessool

Sega kõik komponendid omavahel ning serveeri salat kohe. Väldi salati ülemaitsestamist, sest domineerima peaksid jääma viljade endi maitsed.

Märksõnad

Tagasi üles