Helsinki saab veidrate tänavanimede reisijuhi

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helsinki
Helsinki Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sellistel Soome pealinna tänavanimedel nagu Flöiiti Diana, Leskirouva Freytag ja Papukaija Zagula on üks ühine nimetaja – nende nägemine ja lugemine lõbustab alati võõrsilt tulnud külalisi.

Nii on Helsinki linnavalitsus otsustanud anda välja reisijuhi, mis selgitab kõigi ebatavalist nime kandvate tänavate ajalugu ning nime kujunemise põhjuseid, vahendab Yle Uutiset.

Helsinki linnaametnikud teevad peagi avalikuks kaardirakenduse, mis erineb teistest omalaadsetest sellepoolest, et lisaks tavapärasele teejuhatamisele jagab infot ka kõige veidramate tänavanimede sünniloo ja ajaloo kohta.

Näiteks Kristina Freytag, kelle järgi on nimetatud Leskirouva Freytag kuja (lesknaise Freytag'i tänav) oli tugevat kasvu naine, kes elas Viikki linnaosas 17. sajandil ja oli ratsaväelaste ülema Gerd Skytte lesk. Ta läks võitluses oma mehele eraldatud maaomandi eest kuni Rootsi kuninganna Kristiinani välja. «See on näiteks lugu sellest, kuidas Leskirouva Freytag kuja oma nime sai,» märkis linna nimekomisjoni sekretär Johanna Lehtonen.

Tapaninkylä linnaosa tänav, mis kannab Papukaija Zagulan polku nime, on teine klassikaline näide Helsinki veidratest tänavanimedest. «Nii nagu paljude teiste linna tänavanimedega, on ka siin oma lugu taga,» sõnas Lehtonen.

«Papukaija Zagulan polku nimi tuleb ühelt papagoilt, keda lesk krahvinna Manjefa Multanovskaja kodus lemmikloomana pidas. Papagoi teadis mitut vägisõna, oskas vilistada, laulda ja käsutas mõisa koeri. Räägitakse, et papagoi maeti pärast surma mõisa aladele hõbekirstus,» jutustas Lehtonen.

Spetsiaalne reisijuht suveks

Helsinki linnaametnikud plaanivad saada kaardirakenduse, mis näitab kõiki linna tänavanimesid, parke, laevateid, väljakuid ja teisi avalikke kohti, valmis saabuvaks suveks.

Veebipõhise reisijuhi leiab aadressilt kartta.hel.fi ning lisaks eelpool mainitule leiab seal infot ka pooleli olevate ehitusprojektide kohta ning suuremaid panoraampilte ning ajaloolisi fotosid linnast.

«Inimesed leiavad sealt näiteks infot kõigi Helsinki parkide kohta ning valitud pargil klikkides näevad nad nii selle ametlikke soome- kui rootsikeelseid nimesid,» rääkis Lehtonen. Samuti saab reisijuhis ka parkide nimelugude tutvuda. Need on koostatud ajalooliste linnavalitsuse dokumentide põhjal.

Veebipõhine rakendus põhineb kolmeosalisel raamatusarjal, mis pühendati Helsinki tänavanimedele. Esimene neist avaldati 1970-ndatel ja viimane 1999. aastal.

«Pärast seda on tulnud juurde veel sadu uusi tänavanimesid, millel isegi puudub igasugune dokumenteeritud jälg. Me ei tahtnud välja anda uut raamatut, vaid koondada kõik olemasolevad nimed veebikaardile, mida saab pidevalt täiendada,» selgitas Lehtonen.

Rohkem kui 100 uut tänavanime aastas

Helsinki linnaametnikud nimetavad igal aastal 100 kuni 150 uut tänavat. Ettepanekud uute tänavanimede osas tulevadki linna nimekomisjoni liikmetelt. «Nimekomisjon on organ, mille liikmeteks on inimesed, kes tunnevad linna tänavanimede vastu huvi. Komisjon ei otsusta ise nimede panemise üle - üksnes teeb ettepanekuid,» märkis Lehtonen.

Komisjoni liikmeid ei valita selle järgi, kes millisesse erakonda kuulub, pigem otsitakse erinevate elualade esindajaid. Hetkel on selle liikmete seas inimesi linnamuuseumist, meediaväljaannetest, soome keele instituudist ja teistest organisatsioonidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles