Liidud: hotellide käibemaksu tõstmiseks puudub vähimgi õigustus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Verni Loodmaa.
Verni Loodmaa. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Turismisektori huvigrupid arutasid teisipäeval valitsuse plaani tõsta majutusteenuste käibemaksu 5 protsendipunkti võrra ja ühiselt leiti, et Eesti turismisektor näitab praegu langustrendi ja igasugune maksutõus on õigustamatu; samuti otsustati jätkata selgitustööga riigikogu komisjonides.

Praegusel ajal pole vähimatki õigustust, et majutusasutuste kehtivat käibemaksumäära üldse muuta, ütles Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu juhatuse liige Verni Loodmaa BNSile. «Liitude kohtumine oli tulemuslik, tegime kokkuvõtted sellest, mida oleme viimastel nädalatel teinud, ja kinnitasime, oleme oma tööd teinud pühendumusega ja kavatseme seda teha ka edasi nende 45 000 sektoris töötava inimese nimel, ja turistide nimel,» lisas Loodmaa.

«Otsustasime, et jätkame oma seisukohtade kaitsmiseks selgitustööga ka riigikogu komisjonides, kui see seaduseelnõu sinna jõuab,» märkis Loodmaa.

Samuti ütles Loodmaa, et kavandatav 5-protsendipunktine käibemaksumäära tõus, mis tegelikult tõstab majutussektori käibemaksu 50 protsenti, vajab sõltumatut mõju-uuringut. «Seda nii turistide arvu, tööjõu, palkade kui kaasnevate tööstusharude osas. Kinnitasime kohtumisel veel kord, et meie arvates on käibemaksumäära muutmine ebaõige, see ei arvesta hetkeolukorda turismis ja seda kinnitavad ka esmaspäeval ilmunud statistikaameti arvud,» sõnas Loodmaa.

Loodmaa hinnangul on liitudel siiski veel lootus, et riik muudab maksuotsuses oma meelt. «Kui meil poleks eesmärki ja veendumust oma seisukohtade õigsuses, siis me seda ei jätkaks. Jah, me oleme veendunud, et riik võib otsust muuta ja väga loodame, et riik võtab meid muuta,» ütles ta.

«Otsustasime, et koostame käibemaksuseaduse eelnõule, mis on praegu kõikidele kooskõlastusringile saadetud, ühise arvamuse ning esitame selle reedeks valitsusele, nagu valitsus seda palunud on,» märkis Loodmaa.

Loodmaa lisas, et hotellide käibemaksutõus mõjutab kindlasti ka nende investeerimisplaane. «Investeerida saab ju ainult kasumi arvelt ja kui oled praegu langeval turul, siis loed oma kulusid väga täpselt. Üldiselt on Eesti hotellid tuntud oma hea taseme poolest, hotellid on hoolitsetud majad, kus on hea teenindustase. Kui selleks enam ressurssi pole, hakkad kokku tõmbama, vähendad tööjõudu ja oled sunnitud planeeritud investeeringud edasi tõukama; selle tulemus on see, et kvaliteet alaneb,» sõnas ta.

«Kindlasti paneb maksutõus piirid ka hotellitöötajate palgatõusele, see raha tuleb raske tööga ja turistide taskust. Meie oma argumentidega ei seisa enda heaolu nimel, vaid nende töötajate ja turistide heaolu nimel,» ütles Loodmaa.

Teisipäeval kohtusid Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu, Eesti Turisimifirmade Liidu, Eesti Spaaliidu ja MTÜ Eesti Maaturismi esindajad, et arutada valitsuse otsust tõsta 50 protsendi võrra majutusteenuste käibemaksu.

Valitsus otsustas möödunud nädalal tõsta majutusasutuste käibemaksu 5 protsendipunkti võrra 14 protsendini alates 2017. aastast.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles