Viis avatud kontori suurimat puudust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi avatud kontori puhul peaks suurenema töötajate omavaheline suhtlus ning tugevnema ühtsustunne, on sellel ka mitmeid negatiivseid külgi
Kuigi avatud kontori puhul peaks suurenema töötajate omavaheline suhtlus ning tugevnema ühtsustunne, on sellel ka mitmeid negatiivseid külgi Foto: PantherMedia

Kuigi avatud kontori puhul peaks suurenema töötajate omavaheline suhtlus ning tugevnema ühtsustunne, on sellel ka mitmeid negatiivseid külgi, kirjutab Entrepreneur.com.

Töökeskkonna tingimustes on keeruline kokku leppida

Töötajad hindavad võimalust omada kontrolli väikeste töökeskkonda puudutavate üksikasjade üle. Tavakontoris võiks see tähendada näiteks valgustuse ja konditsioneeri reguleerimist endale sobivaks või ruumi kasutamist endale vajalikul eesmärgil, näiteks koosoleku pidamiseks. Avatud kontoris tuleb aga saada iga detaili muutmise puhul kõigi kolleegide nõusolek ning tihtipeale osutub see arvatust keerukamaks - alati on keegi, kes soovib teistsuguseid töötingimusi.

Keskenduda on raske

Avatud kontoris segavad oma töölaua taga istuvat töötajat mitmed asjad - edasi-tagasi sagivad kolleegid, taustal kõlav muusika, vestlused ja muud helid. Kuskil kaugemal pandi koopiamasin tööle ning keegi sööb häälekalt laua taga oma lõunasööki. See kõik vähendab produktiivsust ja motivatsiooni ning suurendab stressi.

Teiste nina all töö tegemine

Avatud kontorites ei ole töötajatel erilist privaatsust. Isegi kui tegelikult ei tegeleta millegi varjamisväärsega, võib tunne, et sinu tegemisi pidevalt jälgitakse, töötada produktiivsusele ja keskendumisvõimele vastu. Samuti ei ole avatud kontoris tihtipeale võimalik pidada neljasilmavestlusi.

Suurenenud haigestumine

2000 töötaja seas Taanis läbi viidud uuringust selgus, et mida rohkem inimesi ühes ruumis töötas, seda rohkem haiguspäevi välja võeti. Avatud kontoris töötavate inimeste arvele läks seejuures 62 protsenti rohkem haiguspäevi, kui tavakontoris töötavate inimeste puhul.

Isikliku ruumi puudumine

Inimestele on omane privaatse ruumi hindamine ning seda loodetakse omada ka tööl. Töötajad tahavad, et nad saaksid pidada mingit pinda enda omaks ning kujundada seda enda äranägemise järgi. Avatud kontoris, kus kõik jagavad ühte ruumi, pole aga individuaalsuse väljendamiseks erilist võimalust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles