Freddie ja Fannie ülevõtmisele järgnes kiire tõus börsidel

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA valitsuse eilne teade eluasemelaenufirmade Fannie Mae ja Freddie Maci ülevõtmisest tõi Aasia börsidel täna kaasa aktsiahindade kasvu ning kuni 5,5 protsendiga on praegu plussis ka Euroopa olulisemad börsiindeksid.


Investorid loodavad, et USA ajaloo suurim ettevõtete päästeoperatsioon viib tõusule riigi eluasemeturu ning teeb lõpu ka krediidikriisile, vahendab BBC analüütikute hinnanguid.

Dramaatiline käik, mille tegemisest USA rahandusminister Henry Paulson eile teada andis, võib föderaalvalitsusele maksma minna kuni 200 miljardit dollarit.

Freddie ja Fannie on välja andnud või taganud ligi pooled USAs välja antud eluasemelaenud. Laenude ja garantiide rahaline väärtus ületab 5 triljonit dollarit.

Hüpoteegihiiglaste kokkukukkumine oleks võinud tähendada elamute ja korterite ostjatele laenamise «külmumist» aastateks ning mõistagi ka eluasemete hinna edasist langust.

Investorid üle maailma kartsid, et Freddie ja Fannie kokkuvarisemine oleks tähendanud doominoefekti finantsturgudel ning pankade edaspidiseid kaotusi.

Tänasel kauplemispäeval tõusid aktsiaindeksid Aasias järsult. Hang Seng kasvas 4,32, Nikkei 3,38 ja Sydney All Ordinaries 3,36 protsenti.

Samade uudiste lainel on tõusuteel ka Euroopa börsid.

Kell 12 Eesti aja järgi oli Frankfurdi aktsiaindeksi DAX väärtus kasvanud 3,34, Londoni FTSE 100 tõusnud 3,81 ja Pariisi indeks CAC 40 kerkinud 4,37 protsendi jagu võrreldes reedeste sulgemishindadega. Brüsseli indeks Bel 20 on plussis 5,47 protsendiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles