Ericsson vähendab Tallinnas 210 töökohta

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötleva tööstuse langus süvenes ka septembris.
Töötleva tööstuse langus süvenes ka septembris. Foto: Liis Treimann / Postimees

Ericsson kärbib oma Tallinna tehases tootmist, koondades 70 inimest oma personali seast ja kärpides renditööjõudu 140 võrra.

Ericssoni teatel on mullu novembris avaldatud pikaajalise globaalse kulu- ja efektiivsusprogrammi üks prioriteet tänavu tarneahela struktuuri parendamine, et tagada ettevõtte jätkusuutlik kasv. See tähendab Tallinnas tootmise vähendamist ning allhangete osakaalu suurendamist.

Muudatustest tulenevalt alustab Ericsson Eestis töölepingute kollektiivse ülesütlemisega. Täna teavitas ettevõte kavandatud koondamistest personali.

Ericssoni Soome ja Baltimaade üksuse pressiesindaja Milla Nummenpää sõnul koondatakse 70 Ericssoni Tallinna tehase töötajat, lisaks kärbitakse partnerfirmadelt renditavat tööjõudu 140 võrra. Kokku väheneb töökohtade arv Tallinna tehases 210 võrra.

Samuti vähendab Ericsson sisseostetud teenuste kulu ja kärbib konsultantide arvu. Nummenpää märkis, et tehas kasutab ka edaspidi osaliselt renditööjõudu, kuid vähemal määral.

Milliseid tootmisliine ja -protsesse tootmistegevuse kärpimine täpsemalt puudutab, Ericsson avaldanud ei ole. Nummenpää sõnul on küsimus suuremahulistes partiides. «Kui on seda tüüpi toodang, mille maht on väga suur, siis pöördume oma partnerite, allhankefirmade poole,» rääkis ta.

Tulevikus kavatseb Ericsson Eestis keskenduda insener-tehniliste tegevuste arendamisele, misläbi suureneb Tallinna tehase insenerikeskuse vastutus Ericssoni grupis. Nummenpää sõnul ei tähenda vastutuse suurenemine siiski insenerikeskusse suuremat investeerimist või tööjõu lisamist. «Praegu jätkame sama tiimiga,» ütles ta.

Töötajate koondamisprotsess jätkub konsulteerimisperioodiga, teatas Ericsson. Lõplik otsus tehakse mai lõpuks.

Ericsson annab praegu Eestis tööd ligi 1500 töötajale.

Kas edasi kestva Ericssoni kulukärpe- ja restruktureerimisprogrammi raames veel Tallinna üksuse personali kärbitakse, ei osanud Nummenpää öelda. «Praegu on meil ainult see teave,» ütles ta. «See programm jätkub kuni 2017. aastani.»

Ericsson avaldas oma suuremahulise kulukärpeprogrammi mullu novembris. Ettevõte tahab globaalselt kärpida üheksa miljardi Rootsi krooni jagu kulutusi (umbes miljard eurot). Ümberkorraldused lähevad firmale maksma 3-4 miljardit krooni.

Märtsis teatas firma, et koondab Rootsis 2200 töötajat, peamiselt uurimis- ja arendusosakonnast (R&D) ning tarneosakonnast.

Üle maailma on Ericssonis tööl üle 110 000 inimese. Ettevõtte mullune käive oli 227,4 miljardit krooni (24,5 miljardit eurot) ja kasum 16,8 miljardit krooni (ligi kaks miljardit eurot).

Ericsson Eesti osakaal Eesti ekspordist oli mullu 10,7 protsenti. Ettevõte eksportis Rootsi 1,3 miljardi euro eest, mis moodustas ligi kaks kolmandikku kogu Eesti Rootsi-suunalisest ekspordist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles