Valitsus otsustas 2019. aastal kütuseaktsiisi mitte tõsta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pisut peale südaööd lõppes neljapäeval kell 16 alanud valitsuse kabinetiistung, kus jõuti muuseas otsusele, et kütuseaktsiisi ei tõsteta 2019. aastal, ent teistel aastatel toimub tõus nii, nagu eelnevalt kokku lepitud.

«Jõudsime kokkulepetele, et kütuseaktsiisi osas on meil võimalik välja tulla leevendustega ja väga konkreetseks leevenduseks oleks siis 2019. aasta aktsiisitõusu ärajätmine. Selle kiitsid heaks ka valitsuskabineti liikmed, et 2019 aktsiisitõus jääb ära,» ütles rahandusminister Sven Sester vahetult peale kabinetiistungit Postimehele.

Seda võimaldab alkoholi- ja tubakaaktsiisi kiiremas tempos tõstmine. Nimelt otsustas valitsus järgmise aasta veebruaris tõsta alkoholiaktsiisi plaanitud kümne protsendi asemel 15 protsenti. Tubakaaktsiis tõuseb järgmisel kolmel aastal lisaks praegu kehtivale viiele protsendile veel kolm protsenti. Samuti tõuseb alkoholi- ja tubakaaktsiis aastatel 2019 ja 2020 kümne protsendi ulatuses.

Majutusteenuste käibemaks tõuseb vähem

Alates tulevast aastast tõuseb diiselkütus 14 protsenti ja bensiin kümme protsenti. Järgneval kahel aastal ehk 2017-2018 tõuseb kütuseaktsiis täiendavalt kümme protsenti.

Istungil vaadati üle ka majutusasutuste käibemaksuga seonduv. Kui esialgu kavatses valitsus tõsta majutusteenuse käibemaksumäära üheksalt protsendilt 20 protsendile, siis nüüd, peale erinevate analüüside ülevaatamist, otsustati Sesteri kinnitusel majutusettevõtete käibemaksu tõsta viis protsenti ehk käibemaksumäär hakkab alates 2017. aastast olema 14 protsenti.

Kokkuleppele jõuti ka selles, et valitsus töötab välja eraldi kava, kuidastäiendavalt tähelepanu pöörata maaturismile. «Eeldada on, et 2017. aastast näeme ka täiendavate vahendite eraldamist just peaasjalikult maaturismi klastrile,» märkis Sester.

Trahvide päevamäär tõuseb rohkem

Samuti vaadati üle trahvimäärad. «Tuleb nentida, et trahvimäärasid ei ole tõstetud viimased kümme aastat,» märkis minister, teatades, et trahvide päevamäär otsustati tõsta kümne euroni. Esialgu oli plaanis, et trahvi päevamäära suurus kahekordistub ehk tõuseb seniselt neljalt eurolt kaheksale.

Kabinetinõupidamisel saavutati ka kokkulepe tööjõumaksude langetamise, lastetoetuste tõusu ja kaitsekulude katteallikates. Tööjõumaksude langetamiseks otsustati tuua sotsiaalmaksu määra muudatus varasemaks ehk 2017. aasta alguseks ning teha seda kahes jaos - 2017. aastal pool ja 2018. aastal üks protsent.

Idapiiri väljaehitamiseks otsustati järgmisel aastal eraldada 20 miljonit eurot. Väljaehitamist alustatakse maismaa piirijoonelt, kus on kavas rajada kaasaegne tehniline valve ning vajalikus mahus tähistada piirijoon nii piiripostide, viitade, aia kui muu vajalikuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles