Riigikohus: arstide fondil on õigus tulumaksusoodustusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohus.
Riigikohus. Foto: Postimees

Valitsus eksis, jättes tunamullu juunis SA Arstide Täiendkoolituse Fondi välja tulumaksusoodustusega ühingute hulgast, otsustas riigikohus täna.

Arstide Täienduskoolituse Fond kaebas esmalt halduskohtusse valitsuse tunamullu juunis tehtud korralduse, millega valitsus jättis nad välja tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute, sihtasutuste ja usuliste ühenduste nimekirjast. Sihtasutus leidis, et korraldus on motiveerimata ning selle seletuskirjas esitatud väited kaebaja kohta on paljasõnalised, suures osas alusetud ja neid ei ole võimalik lugeda kohasteks põhjendusteks.

Halduskohus jättis mullu sihtasutuse kaebuse rahuldamata, leides, et vaidlustatud korraldus on piisavalt selge ja mõistetav ja puudub alus selle osaliseks tühistamiseks. Sama leidis ka Tallinna ringkonnakohus mullu oktoobri lõpus.

Riigikohus otsustas aga, et valitsuse korraldus fond tulumaksusoodustuseta jätta tuleb tühistada.

Riigikohtu kolleegiumi hinnangul tuleb tulumaksuseaduse tõlgendamisel arvestada, millised on tulumaksusoodustusega ühingute nimekirja kandmise või nimekirjast kustutamise maksuõiguslikud tagajärjed.

«Stipendiumi maksmise korral tuleb muu hulgas tähelepanu pöörata asjaolule, et nimekirjast kustutamise tagajärjel muutuvad tulumaksuga maksustatavaks nii äriühingute poolt sihtasutusele tehtavad annetused kui ka nende annetuste arvel makstavad stipendiumid. Kui äriühing maksaks stipendiumi või toetust otse füüsilisele isikule, näiteks hüvitaks täienduskoolituse kulud, siis tekiks tulumaksukohustus vaid ühe korra,» märkis riigikohus.

Kolleegium on seisukohal, et arstide täienduskoolituse toetamine vastab tulumaksuseaduse, sotsiaalmaksuseaduse, hasartmängu­maksu seaduse ja krediidiasutuste seaduse muutmise seaduse eelnõu seletuskirjas viidatud avaliku huvi kriteeriumile. «Põhiseaduse kohaselt on igaühel õigus tervise kaitsele. Arstide erialane täienduskoolitus aitab kaasa tervishoiuteenuse kvaliteedi tõstmisele ja tagab sellega avalikku huvi igaühe tervise kaitse vastu,» rõhutas riigikohus.

Riigikohtu kinnitusel on arstide sihtasutuse puhul nõuded täidetud – sihtgrupp on põhikirjas määratletud ning sihtgrupi liikmetele makstakse toetust ning pakutakse tasuta teenust. «Siinjuures ei ole määrav, kas tõlgendada sihtgrupina koolitusel osalevaid arste või hoopis arstide tööandjaid, kes vabanevad kohustusest kanda oma töötajate tööalase täiendusõppe kulusid,» lisas kohus.

Kolleegium ei nõustu maksu- ja tolliameti seisukohaga, et toetatav sihtgrupp peaks ilmtingimata olema muu ühiskonna kui tervikuga võrreldes ebasoodsamas olukorras.

Kolleegiumi hinnangul ei ole nimekirja kandmise või nimekirjast kustutamise otsustamisel tähtis, kas stipendiumi saamise võimalus on ainult sihtasutuse oma liikmetel või ka arstidel, kes sihtasutuse liikmete hulka ei kuulu.

«Eeltoodust tulenevalt leiab kolleegium, et SA Arstide Täienduskoolituse Fond puhul ei ole täidetud ükski neljast nimekirjast kustutamise aluseks olevast eeldusest ning seega on valitsuse korraldus õigusvastane ja tuleb tühistada. Riigikohus tühistab halduskohtu ja ringkonnakohtu otsused ning teeb uue otsuse, millega rahuldab kaebuse,» seisab riigikohtu otsuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles