EKP kavatseb suurpankade stressiteste laiendada

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga EKP peahoone Frankfurdis.
Euroopa Keskpanga EKP peahoone Frankfurdis. Foto: DANIEL ROLAND / AFP

Euroopa Keskpank (EKP) kavatseb teha rohkem pingetaluvusteste suurpankadele, et tärkavatele finantskriisidele varakult jaole saada, kirjutab Reuters.

EKP valvab otse 123 euroala suurimat laenuandjat, ülejäänute jälgimine on rahvuslike keskpankade ülesanne. Mullu novembris tegi EKP suurpankadele stressitesti, katsetades nende vastupidavust hüpoteetilistele riskistsenaariumitele.

«Stressitestid on järelevalve arsenalis kindlasti ka tulevikus, ühel või teisel moel,» ütles Jukka Vesala, järelevalve eest vastutav keskpankur.

Vesala sõnul võtab EKP täpsema järelevalve alla suurpankade ärimudeli kestlikkuse ning kohtub oma järelevalve programmi raames pangajuhtide ja pankade järelevalve eest vastutajatega. Programm sisaldab ka inspektsioone kohapeal pankades ja pankade sisemise ülesehituse uurimist, aga ka regulaarseid mitmerahvuselise järelevalvemeeskonna kontrollreide.

Vesala sõnul kohtuvad keskpankurid pangajuhtidega nii tihti kui võimalik.

Hiljuti sundis läbikukkumine stressitestis Deutsche Banki prügikasti viskama oma restruktureerimisplaani, mille kohaselt pidi pangast saama puhas investeerimispank ja suuräriklientide laenuandja. EKP test näitas, et see ärimudel ei peaks kriisis vastu, seetõttu pidi Saksamaa suurim pank hakkama otsima vähem radikaalset restruktureerimisplaani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles