TTÜ töötab paneelmajade nullenergiahooneteks ehitamise kallal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasnamägi.
Lasnamägi. Foto: Liis Treimann

Tallinna Tehnikaülikoolis osaleb projektis, mille eesmärgiks on välja töötada ehitusmaterjalid ja -praktika Eestis levinud paarikümneaastavanuste paneelmajade rekonstrueerimiseks liginullenergiahooneteks, mille esimeses järgus renoveeritakse ülikooli enda pereühiselamu.

Ülikoolil on praegu kaks eesmärki: olla teenäitaja korterelamute renoveerimise arendamises, leida viis, kuidas võimalikult efektiivselt rekonstrueerida tüüpiline 80ndatel ehitatud paneelmaja koos kõigi tehnosüsteemidega ja samal ajal ümber ehitada ka ülikoolile kuuluvad hooned nagu pereühiselamu Akadeemia teel, rääkis BNSile ülikooli professor Targo Kalamees.

Akadeemia tee ühiselamu renoveerimine on osa suuremast projektist, mille eesmärk on Kalamehe sõnul töötada välja uudne soojustuspaneel ja vähendada oluliselt rekonstrueerimisele kuuluvat aega. «Praegu on eesmärgiks saavutada kiirus, kus maja välispiirded soojustataks uute paneelidega ära 10 päeva jooksul. See on oluline ka meie ühiselamu puhul, sest soovime ju, et renoveerimistööd häiriksid võimalikult vähe selle elanikke,» rääkis Kalamees.

Projekti õnnestudes oleks sarnast tehnoloogiat võimalik kasutada väga suurel osal Eesti elamufondist ja ka sarnastel hoonetel väljaspool Eestit. Projektiga on kaasatud ka kaks eraettevõtet, REF Ehitustööd ja AS Matek, viimane tegeleb peamiselt moodulelamute ja puitsõrestikhoonete ehitamisega.

Lisaks tehnosüsteemide vahetusele on Kalamehe sõnul oluline osa hoone laseriga mõõtmisel, millega salvestatakse kõik fassaadi ebakorrapärasused, et saadud mudeli järgi toota võimalikult täpsed soojustuspaneelid.

Pilootprojekti jaoks kuulutas TTÜ välja projekteerimishanke, pärast projekteerimisprotsessi algavad Akadeemia tee pereühiselamus renoveerimistööd, mille käigus vahetatakse välja kogu ventilatsioon, küttesüsteemid ja muu ning hoone kaetakse soojustusplaatidega. Kogu projekt kestab neli aastat: esimesed kaks kuluvad tehnoloogia väljatöötamisele ja pilootprojektis kasutmisele, viimased kaks pilootprojekti monitooringule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles