Odav nafta on tühjendanud Dubai kullapoed

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kullapood Dubais.
Kullapood Dubais. Foto: SCANPIX

Nafta hinna järsu kukkumise tõttu viimase poole aasta jooksul on Dubai kullapoed muutunud tühjaks, sest Saudi Araabia ja Vene turistidel on vähem raha, kirjutab Bloomberg.

«Turg on surnud,» ütles uudisteagentuurile konsultatsioonifirma Precious Metals Consultancy DMCC asutaja Jeffrey Rhodes, kes on olnud tegev Dubai kullatööstuses 27 aastat. «Reaalset nõudlust seal ei ole,» lisas ta.

Londonis asuva analüüsifirma Metals Focus andmete kohaselt on nõudlus kulla järele kukkunud Lähis-Idas 23 protsenti, mis on suurim langus viimase nelja aasta jooksul. Dubai lennujaama andmete kohaselt kukkus Venemaalt saabuvate turistide arv veebruaris 36 protsenti.

Kui kaks aastat tagasi müüdi Dubai kullaturul preemiaga ehk turuhinnast kõrgema hinnaga, siis nüüd toimuvad allahindlused.

«Oleme seni küll elus, aga kõik muretsevad tuleviku pärast,» ütles kuldehete ja -kangide hulgimüüja Dijllah Jewellery FZCO tegevdirektor Mohammed Hammoodi Hashim. Tema sõnul müüakse Dubais praegu kulda 20 sendi võrra madalama hinnaga kui on Londoni hetkehind võrrelduna 1,50 dollari suuruse preemiaga 2013. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles