Kuluefektiivsem ja sisukam aruandlus – keeruline, aga tehtav!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anto Laarmaa
Anto Laarmaa Foto: EY

Pidevalt suurenev infohulk ja tarbijate kasvav nälg üha uuema ja kvaliteetsema teabe järele on tänapäeva ühiskonnas paratamatu nähtus. Globaliseeruv maailm on loonud ettevõtetele paremaid ärivõimalusi, kuid toonud kaasa keerulisemad äristruktuurid ning pidevalt lisanduvad või uuenevad kohalikud ja rahvusvahelised aruandlusstandardid. Sellises dünaamilises keskkonnas on ettevõtetel järjest keerulisem tagada, et nii sise- kui ka välistarbijale suunatud informatsioon oleks esitatud õigeaegselt ning selle sisu oleks asjakohane ja kvaliteetne.

2014. aastal viis EY koosöös uuringufirmaga Longitude Research läbi põhjaliku küsitluse, et paremini mõista, millised on ettevõtete jaoks olulisemad aruandlusega seotud väljakutsed. Uuring hõlmas ühtekokku 500 finantsjuhti ning aruandluse valdkonna tippspetsialisti üle maailma. Tulemustest joonistuvad välja mitmed olulised trendid, millel on märkimisväärne mõju rahvusvaheliste ettevõtete strateegilisele aruandlusele.

Küsitluse tulemustest nähtub, et ettevõtete globaliseerumise käigus muutub nende äristruktuur keerulisemaks ja kasvavad aruandlusega seotud kulud. Küsitlusele vastanutest 3/4 nõustus, et üldine aruandluskeskkond on muutunud viimastel aastatel keerulisemaks, regulaatorite nõuded on suurenenud ja aruannete koostamiseks kulub seetõttu järjest rohkem aega. Laienemine suurendab nõudlust õigeaegse ja usaldusväärse info järele nii ettevõtte sees kui sellest väljaspool ning selleks ei olda valmis. Järjest suurem on nõudlus ettevõtete mittefinantsaruannete ja tulevikku suunatud prognooside järele, kuid ettevõtete praegused finantsaruandluse kesksed aruandlusmudelid ei ole nende koostamiseks sobilikud.

Eestist väljapoole laienemist kavandav ettevõtja peaks kindlasti arvestama, et toote või teenusega seotud tururiskide kõrval tuleks aegsasti mõelda ka eelseisvate aruandlusega seotud riskide maandamisele. Põhjalikult tuleks kaaluda täiendava tööjõu kaasamise vajadust ja analüüsida potentsiaalselt vajalike IT-alaste investeeringute suurust. Kuna tegevust alustatakse teise jurisdiktsiooniga riigi territooriumil, tuleks end kurssi viia kohalikule aruandlusele rakenduvate nõudmiste ja standarditega.

Veel nähtub uuringu tulemustest, et aasta-aastalt kasvav aruandluse maht on sundinud ettevõtteid otsima võimalusi raporteerimise lihtsustamiseks ja aruandlusega tegelevate üksuste konsolideerimiseks. Vastanutest 70% tunnistas, et nende praegune aruandluse süsteem on liiga keeruline ja 76% leidis, et see on liiga ajakulukas. Võimaliku väljapääsuna nähakse integreeritud aruandluse (ingl connected reporting) kasutusele võtmist. Kaduma peavad dubleerivad aruanded ning sise- ja välisaruandlusest peab saama üks tervik. Ettevõtte aruandlust ei tuleks käsitleda kitsalt kui üht osa kontrollifunktsioonist, vaid kui väga olulist ning uusi võimalusi pakkuvat suhtlus- ja turunduskanalit.

Integreeritud aruandlus ongi eelkõige kommunikatsioon sellest, kuidas ettevõtte strateegia, juhtimine, tulemused ja tulevikuväljavaated üheskoos loovad ettevõttele väärtust. Integreeritud aruandluse ülesanne on luua terviklikum pilt nendest faktoritest, millel on tegelik mõju ettevõtte strateegilistele valikutele.

Integreeritud aruandlusest saadav kasu:

  • parem kommunikatsioon investorite ja teiste huvirühmadega ning seeläbi ka suurenev usaldus
  • otsustusprotsessi paranemine
  • parem võimalus integreerida väliseid mõjusid ettevõtte prognoosidesse ja strateegiasse
  • ettevõtte maine paranemine

Valdav osa uuringu käigus küsitletud ettevõtetest kinnitas integreeritud aruandlusest saadavat kasu, kuid üleminek uuele mudelile on olnud pigem aeglane. Peamiseks takistuseks on vajaliku informatsiooni kättesaamine ja selle täpsuse tagamine. Mahajäämus on ka IT valdkonnas, sest aruandlusega seotud süsteemide uuendamisse ei ole piisavalt investeeritud ja ettevõtte protsessid pole vajalikul määral automatiseeritud. Viimane aitaks aga pikas perspektiivis hoida kokku aruandlusele kuluvat aega, raha ja inimtööjõudu. Seega investeering edukamaks homseks väärib kasvava infovoo kontekstis kindlasti tähelepanu ja tõsist kaalumist.

Autor: Anto Laarmaa, EY auditiosakonna vanemkonsultant

Uuringu Link: http://www.ey.com/Publication/vwLUAssets/ey-assurance-faas-connected-reporting/$FILE/ey-assurance-faas-connected-reporting.pdf

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles