Turud kardavad kaost pärast Briti valimisi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konservatiivide plakat Põhja-Inglismaa karjamaal.
Konservatiivide plakat Põhja-Inglismaa karjamaal. Foto: OLI SCARFF / AFP

Viimastel aastatel on Briti majandusel ülejäänud Euroopa taustal läinud päris libedalt. Erakordselt etteaimamatute üldvalimiste lähenedes kogunevad saareriigi kohale aga tumedad pilved.

Sisuliselt seitse aastakümmet enamusvalitsusi nautinud Suurbritannia näib 7. mail sattuvat seisu, kus toimivat kolitsiooni ei pruugi kokku saada ei valitsevad konservatiivid ega ka opositsioonilised leiboristid. Terendav ebakindlus võib tuua päevavalgele majanduse varjatud nõrkused nagu näiteks enam kui 10 protsendi suuruse jooksevkonto puudujäägi, kirjutab Financial Times.

Ka Briti eelarvepuudujääk on jonnakalt kõrge – mulluse seisuga 5,7 protsenti sisemajanduse kogutoodangust ehk kaks korda kõrgem, kui Euroopa Liidus tervikuna.

Poliitilised põhijõud on pühendunud piinlikku protsenti vähendama. Samal ajal aga kogub saare põhjaosas jõuliselt populaarsust kasinuse-vastane Šoti Rahvuspartei, kes on konservatiivse valitsuse toetamise välistanud.

Luupainajaliku stsenaariumina näevad mõned analüütikud 1976. aasta kordumist, mil maksebilansi kriis sundis nõrka leiboristide valitsust Rahvusvaheliselt Valuutafondilt (IMF) abi paluma.

«Briti üldvalimiste tulemus on jätkuvalt ülimalt etteaimamatu. Olukord turgudel võib vahetult pärast valimisi kujuneda väga hüplikuks,» ütles Deutsche Banki makrostrateeg Oliver Harvey.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles