Kehra paberivabrik: peame ebaõiglaselt maksma kahekordset saastetasu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kehra paberivabrik
Kehra paberivabrik Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Horizon Tselluloosi ja Paberi AS-i projektijuhi Triin Raspeli sõnul peab Kehra paberivabrik selle aasta algusest alates maksma kahekordset saastetasu, kuna jõevees on ohtlikud ained sees juba enne vabrikusse jõudmist.

Teisipäeval Ülemiste veetöötlusjaamas toimunud konverentsil ütles Raspel, et Horizon on aastate jooksul teinud keskkonnanõuetele vastamiseks suuri, kümnetesse ja kümnetesse miljonitesse eurodesse ulatuvaid investeeringuid. Ettevõtte hinnangul kipub Eesti riik tihtipeale kehtestama karmimaid nõudeid kui Euroopa Liit nõuab või andma lühemaid üleminekuperioode kui Euroopa Liit pakub, vahendas BNS.

Nii öeldi Raspeli sõnul Horizonile eelmise aasta novembris, et nad peavad uue aasta algusest hakkama seirama ja deklareerima ohtlike ainete sisaldust heitvees. Ettevõte kasutab jõest võetavat vett osana tootmisprotsessist, jahutusveena ning laseb selle vee selle jõkke tagasi. Ettevõtte võetud proovidest on Raspeli sõnul näha, et heitvee näitajad ohtlike ainete sisalduse osas on suures sõltuvuses võetud toorveest. «Juba pärast paari proovi tegemist oli selge, et ohtlikud ained pärinevad jõest.»

Raspeli sõnul öeldi ettevõttele keskkonnaametist, et jões on tõesti nimetatud ohtlike ainete foon olemas, kuid seadus ei lase seda saastetasu määramisel aluseks võtta. «Jõudsime siiski kokkuleppele, et kui me seirame ja analüüsime toor- ja heitvett, võttes proove nii filtreeritud kui ka filtreerimata veest, saame selle loodusliku fooni saastetasude määramisel arvesse võtta,» rääkis Raspel. «Kuid analüüsimine on kallis, kulutaksime sel viisil kümneid kordi rohkem raha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles