Belgia tahab luua uut üleeuroopalist rahanduskontrolli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgia justiitsminister Stefaan de Clerck
Belgia justiitsminister Stefaan de Clerck Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu eesistujamaa Belgia justiitsminister Stefaan De Clerck käis teisipäeval välja idee luua üleeuroopaline prokuratuur, mis valvaks ELi rahanduse õigusliku olukorra üle.

«Meie soov on parandada piiriülest õigusalast koostööd ja ühtlustada Euroopa Liidus kriminaalmenetluse protseduure,» sõnas Clerck.

Lissaboni leppe kohaselt võiks üleeuroopaline prokuratuur välja kasvada Euroopa Liidu õigusalase koostöö üksusest Eurojust, aga seda ainult juhul, kui kõik liikmesriigid kavaga nõustuvad.

Projekti eesmärk on liikmesriikide asitõendite kogumist lihtsustada ja kooskõlastada, eriti kuritegude puhul, mis ületavad riigipiire. «Piiriülese kuritegevuse vastu võitlemine ei ole tõhus, kuniks asitõendite kogumine on riigiti väga erinev,» sõnas Clerk.

«Meil kõigil on sarnased mured ja tõenäoliselt ka sarnased reaktsioonid, aga probleemide lahendamiseks on vaja töötada Euroopa tasandil,» tõdes poliitik.

Ideele on aga endiselt palju vastaseid 27 liikmesriigi seas. Peamine vastuargument on oht, et prokuratuur võib sekkuda siseriiklikku juurdlusesse või nõuda juurdluse algatamist liikmesriigi politseilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles