Kahes ostukeskuses hakatakse klientide liikumist jälgima

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed poodlemas.
Inimesed poodlemas. Foto: Panther Media/Scanpix

Lasnamäe ja Norde Centrumi ostukeskuste omanik paigaldas keskustesse külastajate analüüsisüsteemi, mis kogub andmeid nende liikumisteede kohta.

Süsteem mõõdab külastajate keskuses oleku ajal nende nutitelefonidest tulevaid Wi-Fi signaale, teatas keskus. Nende abil saab teada, kus külastajad täpsemalt viibivad, kui kaua, mis liikumisteid nad valivad ning kas tegu on korduvklientidega. Lahendus suudab tuvastada kõiki nutiseadmeid, millel on Wi-Fi aktiveeritud. 

Kui internetikauplused on juba mõnda aega kasutanud oma klientide käitumise analüüsiks erinevat tarkvara, siis uus süsteem võimaldab seda teha ka traditsioonilistel kaubanduskeskustel. Kogutud andmete hulgas on ka tavaliselt raskesti jälgitav statistika, näiteks millised piirkonnad ostukeskuses külastajaid enim tõmbavad, ja mis kellaaegadel on neid seal enim. Täpsuse tagamiseks välistab süsteem ostukeskuse enda töötajad, nii et esitatavad andmed põhinevad ainult külastajatel.

«Wi-Fi analüüs on äriteabevahend, mis näitab, kus on jaekaupmehel või ostukeskusel võimalik paigutuse, turunduse, reklaami ja kaupluste efektiivsuse kaudu tulemuslikkust suurendada,» ütles Retail Instrumentsi juhatuse liige Arvo Juhkov. Tema sõnul on kogutud andmed on anonüümsed ning neid ei ole võimalik seostada kindlate isikutega.

Retail Instruments täidab kõiki andmekaitsega seotud eeskirju – ei koguta midagi peale seadmete anonüümsete meediumipöörduse juhtimise (MAC) aadresside. MAC-aadressi ei edastata avatud kujul: analüüsimootor töötab «räsitud» MAC-aadressidega, mis võetakse vastu ostukeskusesse paigutatud anduritelt,ning mis kujutavad täielikult koondatud kujul andmeid.

Andmekaitse inspektsiooni avalike suhete nõuniku Margit Liivoja sõnul ei näe amet sellistes ostukeskuste külastajate analüüsisüsteemis probleemi seni, kuni kogutakse ainult nutiseadme võrgukaardi aadresse ehk nn MAC aadresse (Media Access Control), kuna nende puhul ei ole tegemist isikuandmetega.

Mobiilseadmeid kasutavatel inimestel on võimalus ostukeskustesse sisenedes alati seadme kasutaja jälgimist võimaldavaid teenused nagu sinihammas (bluetooth), wifi, GPS välja lülitada, seega jääb inimesele siiski võimalus oma liikumise jälgimist takistada. Inspektsioon on avaldanud soovitused mobiilseadme turvaliseks kasutamiseks ka oma veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles