Eesti Pank: makseraskustes laenukliente lisandub üha vähem

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pankade logod.
Pankade logod. Foto: Montaaž Lennart Rikk

Eesti Panga teatel vähenes augustis tagasimaksmisega viivitatud laenude kogumaht,  mis kinnitab, et uusi makseraskustes laenukliente on lisandumas üha vähem.


Samas hindab keskpank, et pankade laenukvaliteedi paranemine võtab veel aega.

Näiteks muutus ligi 370 miljoni krooni väärtuses lühemaajalisi maksetõrkeid pikemaajalise makseviivitusega laenudeks, mistõttu üle 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude osakaal suurenes kuu lõpuks 7,3 protsendini laenuportfellist.

Pikema makseviivitusega laene lisandus rohkem veonduse, laonduse ja side ning töötleva tööstuse sektoris, samal ajal kui eluasemelaenude kvaliteet augustis pisut paranes. 

Eesti eraisikutele ja ettevõtetele antud laenude ja liisingute maht oli augusti lõpus 241 miljardit krooni, mis on aastatagusega võrreldes 6,4 protsendi võrra madalam tase. Augustile omaselt oli ettevõtete laenuaktiivsus tagasihoidlik, uute laenude maht jäi alla 2 miljardi krooni.

Üle veerandi ettevõtetele antud laenudest ja liisingutest väljastati tööstussektorisse, kus laenutegevus ei soikunud ka suvekuudel.

Eesti ettevõtete ja eraisikute hoiuste maht augustis ei muutunud, püsides eelmise kuu lõpu 111,1 miljardi krooni tasemel. Ka hoiuste aastakasvutempo ei muutunud kuigivõrd, olles augusti lõpus 4,8 protsenti.

Kuu jooksul vähenesid eraisikute hoiused 142 miljoni krooni võrra, kuid selle languse kompenseeris ettevõtete hoiuste kasv 178 miljoni krooni võrra.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles