Riid Riias: eurogrupi viha Kreeka peale kees üle

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka rahandusministril Yanis Varoufakisel   läks eile Riias eurogrupi kolleegidega sõnasõjaks.
Kreeka rahandusministril Yanis Varoufakisel läks eile Riias eurogrupi kolleegidega sõnasõjaks. Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS/REUTERS

Kuude kestel kogunenud frustratsioon kees üle eilsel kõrgetasemelisel koosolekul Läti pealinnas, kus euroala rahandusministrid valasid välja viha kreeklasest ametivenna peale – kes on taganenud oma lubadustest ega näi hoomavat sügavat lõhet tekkinud pingelise olukorra tõlgendamisel.

Kolm tundi kestnud ja suletud uste taga toimunud koosolekul toimunuga kursisolevad auroametnikud kirjeldasid Financial Timesile, kuidas Kreeka rahandusminister kolleege sõnaselgelt hoiatas, et neil Ateenas võib raha otsa lõppeda juba loetud nädalate jooksul.

Vastasseis Varoufakise ja teiste ministrite vahel läks niivõrd teravaks, et Sloveenia rahandusminister soovitas läbirääkimiste edasise venimise korral valmistuda «plaaniks B» ehk Kreeka maksekatkestuse haldamiseks.

Kolme euroala ametniku sõnutsi väljendasid samalaadseid tundeid ka teiste väiksemate ja haavatamate majanduste rahandusministrid.

Varoufakis sõitles Sloveenia ministrit teravas toonis, väites et sellise stsenaariumi mainimine on «alandav» ning et niisugused märkused on «sügavalt antieuroopalikud».

Koosoleku kokkukutsumise mõte oli tegelikult leppida kokku taaskordses Kreekalt oodatavate reformide loetelus, millest tulenevalt saaks Ateena kätte allesjäänud osa oma 172 miljardi eurosest abipaketist Nr 2.

Eurogrupi juht Jeroen Dijsselbloem oli aga sunnitud tunnistama, et selleks oleks vaja «oluliselt suuremat edasiminekut» ning hoiatama, et «aeg on otsa lõppemas».

«Käimasolevast argpüksimängust* on kujunemas Angry Birds,» tõdes ametnik ühest euroala liikmesriigist.

*Argpüksimängus (game of chicken) sõidavad kaks autot teineteisele keset teed vastu ja vajutavad gaasi põhja. Kui kumbki ära ei pööra, järgneb kokkupõrge, mis võib mõlemad tappa. Kes aga esimesena ära keerab, on argpüks ja kaotaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles