KIK soovib Biometaan OÜlt toetuse tagasi võtta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petitsiooni eesmärgiks on juhtida tähelepanu, et lastega peredele suunatud rahalised toetused on endiselt valukohaks Eesti ühiskonnas.
Petitsiooni eesmärgiks on juhtida tähelepanu, et lastega peredele suunatud rahalised toetused on endiselt valukohaks Eesti ühiskonnas. Foto: Marko Saarm

Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) on teinud Viljandimaal biometaani tootmist alustada soovinud Biometaan OÜ-le ettepaneku lõpetada 3 miljoni euro suuruse sihtfinantseerimise lepingu, sest ettevõte on praktiliselt tootmise arendamise lõpetanud.

«Me väga tahaksime näha Kõo Agro farmide baasil kavandatud biometaani tootmise rajamise pilootprojekti õnnestumist. Ettevalmistusteks on olnud projekti elluviijatel aega enam kui aasta. Projekt peab olema valmis tuleva aasta veebruariks. Kuna projekt on veninud ning toetuse saaja ei ole omalt poolt astunud konkreetseid samme projekti elluviimiseks, siis saatis KIK kolmapäeval Biometaan OÜ-le kirja, millega juhitakse nende tähelepanu toetuse saamisega kaasnenud kohustustele,» ütles Keskuse kommunikatsioonijuht Elina Kink BNSile.

«Projektidele eraldatud raha tuleb kasutada kokkulepitud tingimustel ja tegevuste elluviimiseks. Kui seda ei tehta, tühistatakse rahastamisotsus ning vabanenud vahendid suunatakse teistesse projektidesse. Praeguse seisuga ei ole KIK Biometaan OÜ-le makseid teinud, sest projektiga ei ole alustatud,» selgitas Kink.

Otsuse esimese biometaani tootmiskompleksi rajamist tegi KIK mullu veebruaris. Veel juulis kinnitas ASile Silikaat kuuluv piimatootja OÜ Mangeni PM BNS-ile, et kavatseb Viljandimaale biogaasijaama investeerida 5-6 miljonit eurot. Projekti tehnilise poolega tegeles Biometaan OÜ, mille juht Ahto Oja aga kõneles märtsis kütuseturu aastakonverentsil, et biometaani tootmine Eestis ei ole konkurentsivõimeline, kui riik ei nõustu subsideerima biometaani tootmist maagaasi suurema maksustamise arvelt.

Projekti finantseerimise taotluse kohaselt oli projekti eesmärgiks Siimani farmi veiselägast, sõnnikust ja rohtsest biomassist toota biogaasi, puhastada see 95-protsendilise metaani sisalduseni ja kasutada Kõo Agro PM põllumajandusmasinates, Silikaat AS karjääri kaevandusmasinates, metaankütuste sõidukites ja bussides.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles