Teder: tasu tehnovõrkude talumise eest peaks olema vähemalt kümme korda suurem

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Teder
Indrek Teder Foto: Postimees/Scanpix

Õiguskantsler Indrek Teder ütles täna riigikogu ees esinedes, et maaomanikud peaksid oma maatükkidel asuvate tehnovõrkude ja –rajatiste talumise eest saama senisest mitmeid kordi suuremat tasu.


Teder hindas, et kui maaomanikele makstavaid tasusid suurendada umbes kümme korda, läheneksid summad ehk õigetele suurusjärkudele.

Õiguskantsleri hinnangul on praegu tehnovõrkude ja -rajatiste talumise eest eramaaomanikele makstavad summad sisuliselt olematud ning seetõttu on need tasud vastuolus põhiseadusega.

«Sisuliselt on see tasu lähedane nullile, kui mingile reaalsele väärtusele,» märkis Teder, kes kutsus riigikogu üles praegu kehtivat regulatsiooni muutma ning põhiseadusega kooskõlla viima.

Ta lisas, et ühiskonnale on taolisi tehnovõrke ning rajatisi vaja, mistõttu on normaalne, et nende talumise eest ka mõistlikku tasu makstakse.

Teder tõi näitena juhtumi, mille puhul jääb maaomaniku krundil asuvate tehnorajatiste kaitsevööndisse 1,5 hektari suurune ala.

Selles vööndis kehtib maaomanikule terve rida piiranguid ja kohustusi, kuid samas makstakse maaomanikule tema maatükil asuvate rajatiste eest kompensatsiooni alla viie krooni aastas.

Samal ajal maksab aga maatüki omanik tehnorajatiste kaitsevööndi alla jääva maatüki eest aastas maamaksu enam kui sada krooni aastas ehk enam kui 24 korda enam.

Riigikogu toetas täna ühehäälselt õiguskantsleri ettepanekut viia kehtiv tehnovõrkude ja rajatiste talumise ning selle eest tasumise regulatsioon põhiseadusega kooskõlla.

Riigikogu õiguskomisjoni esimees Ken-Marti Vaher märkis, et hetkel on väga raske öelda, kui kiiresti on võimalik uus regulatsioon välja töötada, kuna tegu on väga keeruka ülesandega.

Samas pidas ta positiivseks, et hetkel kehtiva regulatsiooni muutmise vastu on huvi üles näidanud erinevad ministeeriumid.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles