Kinnisvaraeksperdid on soomlaste plaani suhtes ettevaatlikud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Toompark
Tõnu Toompark Foto: Peeter Langovits/Postimees

Soome ettevõtte Asuntosalkku Eesti OY plaan osta Tallinna tuhandeid kortereid jätab kinnisvaraeksperdid ettevaatlikuks. 

Soomlastest investorid on Eestis ostnud enam kui 50 korterit ning plaan on osta lähiaastatel tuhandeid. Just Kalamaja, Pelgulinna, Kadrioru piirkonda ja mujale.

Ober-Hausi tegevjuht Tarmo Kase sõnas, et sellised plaanid on tavalised – iga aasta mõni investeerimisfond mainib seda. Ent tootlus ei ole selle jaoks tegelikult küllalt hea. «Tootlus on Eestis 4,5 kuni 5 protsenti, mis on liiga madal neile. Helsingis on 5,5 protsenti,» märkis Kase.

Üüriturul on tema sõnul hindades väike tagasiminek, sest pakkumiste arv on eelmise aastaga võrreldes kasvanud. Uusarendustes ostetakse hoolega ka kortereid just väljaüürimise nimel.

Kase sõnul on maht niivõrd ebareaalne ja lööks üürituru Eestis upakile. Üürihinnad läheksid nii alla, et tootlust sealt enam ei tuleks. Kase sõnul on plaan pöörane, ta lisas: «Ma ei võtaks seda infot väga tõsiselt, tundub ebareaalne.»

Kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompark ütles, et ettevõtte plaan on märksa ambitsioonikam, kui neil siiani on tegutseda õnnestunud. Pisut enam kui pooleteise aastaga on Asuntosalkku ostnud üle 50 korteri. «Senine tempo näitab teed tulevikku,» kommenteeris analüütik.

Investori huvi on osta kortereid mõistlikuma hinnaga kui turu keskmine ning see pidurdab. Niimoodi osta saab eelkõige nendelt, kellel on kas kiire või pole aimugi turuolukorrast. «See tähendab palju ülevaatusi, läbirääkimisi, palju luhtunud läbirääkimisi ja üksikuid tehinguid,» ütles Toompark.

«Soovin neile jõudu,» sõnas Toompark. Tema sõnul on firma teadlik turu tasemest ning teab, mida teeb. Küsimus on ajas. Tallinnas on umbes 50 000 üüripinda. «Tuhat korterit paistab eraisiku tasemelt kolossaalse numbrina,» ütles Toompark. Plaani realiseerumisel oleks Asuntosalkkust suurem üürileandja vaid Tallinna linn.

Siiski on plaaniga seotud ka riske – nimeliselt valitsuse plaan rajada üürimaju. «Sellisel juhul võib erasektor pillid kokku panna ja ära minna. Poliitiliste otsustega võitlemine pole erasekoril võimalik,» ütles Toompark. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles