Piim peaaegu kaks korda kallim kui aasta tagasi

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim.
Piim. Foto: Caro / Scanpix

Konjunktuuriinstituudi andmeil maksis pakipiima liiter mullu septembris keskmiselt viis krooni ja 96 senti, viimase aastaga on piimahind kiiresti kasvanud.

Värske hinnatõusu järel maksab piimaliiter poes aga umbes kümme krooni.

Mullu septembris oli ka suur piimasõda poekettide vahel, kui osa kauplusi alandas piima hinna ajutiselt 3 krooni 70 sendini.

Et piima ja piimakaupade hinnad on sel aastal kiiresti tõusnud, näitab ka see, et selle aasta jaanuaris oli keskmine pakipiima hind kauplustes seitse krooni ja üheksa senti.

Praegused piima- ja piimatoodete hinnad pole aga rekordilised. 2008. aasta jaanuaris maksid piimatööstused talunikele kilo piima eest keskmiselt 5 krooni ja 24 senti. Septembris jõudis kokkuostuhind 4 krooni ja 60 sendini. Seega on piimahinnal veel küllaldaselt tõusuruumi.

Oma osa piimahinnatõusu annavad sel aastal kiiresti kallinev teravili, samuti mootorikütuse vaikne kallinemine.

Piima kallinemist soosib ka soodne turukonjunktuur. Selle aasta juunis sai soome talunik ühe kilo piima eest tööstureilt keskmiselt viis krooni ja 18 senti. Seega on Eesti piimakaupadel madalam hinna tõttu põhjamaade turgudel konkurentsieelis.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles