Parim töö on kindlustusstatistikul, kõige nirum uudistereporteril

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka teleteadustaja töö sattus nirumate hulka.
Ka teleteadustaja töö sattus nirumate hulka. Foto: SCANPIX

Hiljutine ameeriklaste analüüs tõi välja, et kümnest kõige eelistatavamast ametist neli eeldavad matemaatikaalaseid teadmisi, mistõttu on parim töö kindlustusstatistikul, matemaatikul ja andmespetsialistil.

USA karjääriinfo vahendamisega tegelev veebileht CareerCast tõi oma iga-aastases aruandes välja 200 elukutse järjestuse kõige eelistatavamast kuni kõige vähem populaarseni, vahendab Austraalia uudisteportaal news.com.au.

Elukutsete nimistu koostamisel hinnati ametiga kaasneva sissetuleku suurust, töökeskkonda, tööga seotud pingetaset ning töölesaamise võimalusi. Esikümnesse saanud elukutsetest neli eeldasid tugevaid matemaatikaalaseid teadmisi.

Esimese koha sai nimekirjas kindlustusstatistik ehk ametikoht, mis eeldab matemaatika-, statistika- ja rahandusalaseid teadmisi. Kolmandal kohal oli matemaatik, neljandal kohal statistik ja kuuendal kohal andmespetsialist.

«Matemaatikaga seotud ametid on kõige paremate nimistus nii kõrgel kohal sellepärast, et nad on tasuvad, pakuvad palju arenguvõimalusi ja toetavat töökeskkonda,» märkis CareerCast.com omanik Tony Lee.

Head kohad said selles nimistus veel IT ning meditsiiniga seotud ametid, mis on valdalt hästi tasustatud ja pakuvad erinevaid karjäärivõimalusi näiteks kõrvaarstidele, biomeditsiini spetsialistidele, hambaarstidele, tarkvaraarendajatele, töökeskkonna terapeutidele ja arvutisüsteemi analüütikutele.

Nimistu teisest otsast vaatas aga kõige kehvema elukutse valikuna vastu uudistereporteri amet, mis jäi sel korral napilt alla metsatöölise omale, kuna ei paku väga karjääritõusu väljavaateid. Kõige kehvemate ametite esikümnesse mahtusid veel teisedki meediaga seotud elukutsed nagu näiteks teleteadustaja ja fotoreporter.

Küll tõi karjääriportaal välja, et valdal juhul leiavad hea kirjaoskusega inimesed hiljem tööd avalike suhete, turunduse, reklaami või sotsiaalmeedia alal, kus ka edasised karjäärivõimalused on paremad. Lisaks maandusid halvimate elukutsete nimistusse veel ka taksojuht, sõdur ja päästetöötaja.

2015. aasta parimate töökohtade top

(sulgudes on märgitud muutus võrreldes 2014. aastaga)

1. kindlustusstatistik (+3)

2. kõrvaarst (+3)

3. matemaatik (-2)

4. statistik (-1)

5. biomeditsiini spetsialist (+7)

6. andmespetsialist (N/A)

7. hambaarst (-1)

8. tarkvaraarendaja (-1)

9. töökeskkonna terapeut (ei muutunud)

10. arvutisüsteemi analüütik (-2)

2015. aasta halvimate töökohtade top

200. uudistereporter (-1)

199. metsatööline (+1)

198. kutseline sõdur (ei muutunud)

197. kokk (-2)

196. teleteadustaja (ei muutunud)

195. fotoreporter (-9)

194. vanglaamentik (-3)

193. taksojuht (+4)

192. tuletõrjuja (ei muutunud)

191. postiljon (-7)

Allikas: CareerCast.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles