Järgmisel aastal on oodata maailmamajanduse kasvu aeglustumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gloobus.
Gloobus. Foto: SCANPIX

Kuigi sel aastal paranesid majandusnäitajad oodatust kiiremini, aeglustub majanduskasv nii arenenud riikides kui ka arengumaades järgmisel aastal kindlasti.

2010. aasta esimesel poolel näitas maailma majandus Swedbanki teatel oodatus paremaid tulemusi. Paraku on oodata, et selle aasta 4,3 protsendine majanduskasv asendub maalimas tagasihoidlikuma 3,6-protsendilise majanduskasvuga. 2012. aastal on Swedbanki analüüsi kohaselt oodata mõningast majandusnäitajate toibumist.

Põhjuseid majanduskasvu aeglustumiseks on mitmeid. Üheks olulisemaks on jõukate riikide vajadus vähendada riigivõlga. Arenenud riigid on sunnitud parandama oma eelarveseisu ning peavad piirama kulutusi, sealjuures vähenevad kulutused majanduse toetuseks. Arvatavasti püüavad USA, Jaapan ja Saksamaa vältida kulude vähendamist, kuid nende võime majandusse raha süstida on vähenenud.

Arengumaade majanduskasv väheneb nii arenenud maailma nõudluse vähenemise kui ka sisemiste kasvuvõimaluste ammendumise tõttu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles