Läti sõlmis Eestiga lepingu soovimatu laenu saamiseks

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti majandusminister Einars Repse.
Läti majandusminister Einars Repse. Foto: AFP / Scanpix

Täna kirjutati Riias alla Eesti-Läti laenuleping kuni 100 miljoni euro laenamiseks, mida lõunanaabrid meilt tegelikult ei taha.

Valitsuse korraldusega võimaldatakse Lätile laenu kuni 100 miljonit eurot, tähtajaga kuni 15 aastat, et tagada Läti majanduse stabiliseerimise programmi realiseerimine.

Eesti poolt antav laen on osa Põhjamaade 1,9 miljardi euro suurusest laenust, mis omakorda on osa ca 7,5 miljardi euro suurusest abipaketist, mida rahastavad IMF, Euroopa Komisjon, Maailmapank, EBRD, Tšehhi, Poola ja Põhjamaad – Soome, Rootsi, Norra, Taani ja Eesti.

Läti on aga juba teada andnud, et loobub tõenäoliselt võimalusest võtta laenu üksikriikidelt ja piirdub potentsiaalse veel kasutamata 1 miljardi euro asemel 400 miljoni euro laenamisega IMF-lt, Maailmapangalt ja Euroopa Komisjonilt. Seega on tõenäoline, et Eesti laen Lätile ei realiseeru.

Kui Läti peaks siiski otsustama Eestilt laenu võtta, võib ta seda teha kuni 22. detsembrini 2011 ja seda kahes osas, pärast IMFi 7. ja 9. vahehindamist, mis kinnitavad majanduse stabiliseerimise programmi nõuetekohast täitmist. Laenu intressimääraks oleks 3 kuu Euribor + 2,75 protsenti aastas. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles