Šveitsi kellade tuntud headus on seatud kahtluse alla

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Quebeci linnale kingitud Šveitsi kell
Quebeci linnale kingitud Šveitsi kell Foto: Jura kanton / www.jura.ch

Kuigi Šveitsi kellad on üle maailma tuntud oma täpsuse poolest, on selle tugevalt kahtluse alla seadnud Quebeci raekotta Kanadas üles pandud kallihinnaline Richard Mille kell.

Šveitsi Jura kanton kinkis hiiglasliku kella Kanada linna 400. sünnipäevaks, et sellega tugevadada kahe prantsuse keelt kõneleva linna omavahelisi koostöösuhteid, vahendab Local.

Kuid aasta pärast kahe sihverplaadiga kella ülesse panemist on ilmnenud tõsiasi, et kell käib tavapärasest kiiremini, olles praeguseks käinud ette kuus minutit, vahendab Radio Fréquence Jura (RFJ) Radio-Canada't.

Kella valmistas Jura kantonis tegutsev luksuskellade tootja Richard Mille. Quebeci linna pressiesindaja David O’Brieni sõnul on ettevõte palunud Kanada kellasseppade abi kellamehhanismi parandamiseks. Nii peaks luksuslik kell alates järgmisest nädalast taas õiget aega näitama.

Quebeci raekotta üles pandud kell on ebatavaline selle poolest, et see on 3,5 meetri kõrgune ja kaalub ligi kaks tonni. Kellamehhanism koosneb 5451 liikuvast osast. Selle tegemiseks kulus kuus aastat. Kella disaini mõtles välja kellasepp Richard Mille koos Porrentruy kellaseppade kooli õpilastega.

Kuigi Quebeci linn tähistas oma 400. sünnipäeva 2008. aastal, jõudis šveitslaste kingitus Kanadasse alles selle valmimise järel 2014. aastal. Kallihinnalise kingituse paigaldamine läks Quebeci linnale maksma 450 000 kanada dollarit ehk 333 210 eurot, mis ületas kümnekordselt selleks esialgselt plaanitud eelarve.

Seni ei ole avaldatud, kui palju maksis Jura kanton selle valmistajale, kuid kella väärtuseks on hinnatud 2,4 miljonit kanada dollarit ehk ligikaudu 1,8 miljonit eurot.

Vaata allolevast videost lähemalt, kuidas kanadalastele kingitud kell välja näeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles