Eksperiment: millisest Kesk-Eesti tanklast saab kõige paremat kohvi?

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankla kohv
Tankla kohv Foto: Mari Luud / Õhtuleht

Raplamaa Sõnumite reporter Mariliis Vest käis eile koos kohvikoolitustel käinud ja heade kohviteadmistega Liis Lälliga hindamas Raplamaa tanklate kohvi.

Eksperimendi eesmärk oli käia läbi erinevad Raplamaa tanklad, et asjatundja abiga välja selgitada, millises neist pakutakse parimat ja kvaliteetsemat masinakohvi, vahendab Raplamaa Sõnumid. Katsealusteks said Rapla Hepa, Rapla Lukoil, Märjamaa Olerex ning Märjamaa Statoil.

Enne eksperimenti andis Liis Läll ülevaate sellest, mille järgi tuleks head kohvi hinnata. Kõigepealt tuleb vaadata, millised näevad välja kohv ja kohvi peal olev vaht ehk crema – nimelt kui tihe, siidine ja mulliline vaht on.

Lisaks tuleb jälgida ka kohvi temperatuuri ja kõige olulisemana loomulikult maitset. Lälli sõnul sõltub kohvi maitse ka tegijast – tanklate puhul sellest, kui hästi aparaate hooldatakse ja kui tihti ube vahetatakse. Normaalne oleks seda teha iga 12 tunni tagant.

Siidine vaht kadus kiirelt

Eksperimenti alustasid Vest ja Läll Rapla Hepast, kus kasutatakse Coffee-in ube, mis on Araabika oad. 300-milliliitrine kohv maksab seal 1,80 eurot, tehes 100 milliliitri joogi hinnaks 60 eurosenti. Klienditeenindaja sõnul vahetatakse kohviube iga päev.

Musta kohvi osas oli hindaja kommentaariks, et juba kohvi välja lastes oli selle vaht väga ilus ja siidine, mis andis talle juba enne maitsmist põhjust arvata, et tegemist on väga hea kohviga.

«Siidine crema kaob küllaltki ruttu ära, mis ei ole kohvi puhul väga hea näitaja. Kohv on küllaltki kuum, mis on tegelikult positiivne. Kogus on selles mõttes aus, et kui inimene sõitma läheb, siis saab ta seda pikalt nautida,» hindas Läll kohvi pärast selle maitsmist.

Maitset hindas ta kohvil siiski lahjaks, samas heast oast tehtuks, sest sel ei olnud haput maitset juures. Kohv ei olnud mõru, pigem pehme maitsega. «Ma arvan, et selline Hepa kohv sobib inimesele, kes ei ole väga happelise ja mõru kohvi austaja. Kui natukene suhkrut juurde lisada, saab sellise maheda magusa joogi,» märkis hindaja.

Muuhulgas anti eksperimendi käigus oma hinnang ka tanklate teenindusele ning nii reporter kui kohvi hindaja olid ühel meelel, et raudteejaama juures oleva Hepa tankla teenindus on väga hea. Müüja teadis, millest ta rääkis, ning aitas neil tuvastada, milliste kohviubadega tegemist on.

Kohviube lisatakse mitu korda päevas

Järgmisena hinnati Rapla Lukoili tanklas pakutavat kohvi. Seal ei osanud klienditeenindaja täpselt öelda, milliste ubadega tegemist oli. Kohvi hind oli 1,30 eurot 180 milliliitri kohta. See tegi 100 milliliitri hinnaks ümardatult 72 eurosenti. Kuna tanklast ostetakse kohvi üsna palju, pannakse müüja sõnul päevas kohviube mitu korda juurde, mistõttu peaks kogu aeg saama värsket kohvi.

«Temperatuur on sama, mis Hepal. Samuti oli alguses väga ilus crema, kuid kaob sama kiirelt. Võib öelda, et Lukoili crema pole nii siidine kui seda oli Hepa oma, mis tähendab, et ei ole nii kvaliteetne kohv,» rääkis hindaja.

Lisaks tekkisid vahule ka suured mullid, mis näitavad samuti, et kohv on vähem kvaliteetne. Maitse poolest oli Lukoili kohv pigem mõru. «Järelmaitse küll kehv ei ole ja tundub siiski puhas kohv olevat, kuid sobib sellisele inimesele, kes eelistab mõru kohvi,» sõnas Läll.

Klienditeenindusega eksperimenti läbiviinud rahule ei jäänud, sest müüja ei osanud nende küsimustele vastata.

Täispunktid teenindusele

Järgmisena ette võetud Märjamaa Olerex oli ainuke tankla, kus musta kohvi asemel oli kirjas oakohv. Kuigi see tekitas nii reporteris kui hindajas mõningaid küsimusi, möönsid nad lõpuks, et tegemist oli tavalise musta kohviga.

Kohvisort, mida selles tanklas kohvi tegemiseks kasutatakse, on Molinari Qualita ORO, mis on Araabika-Robusta segu. 300-milliliitrise kohvi hind oli seal 1,30 eurot, mis tegi 100 milliliitri hinnaks ümmardatult 43 eurosenti. Ka sealseid kohviube vahetatakse umbes kolm korda päevas, mistõttu peaks ka seal saama soetada värsket kohvi.

Olerexi kohvi kommenteeris Liis Läll järgmiselt: «Crema on tõesti väga siidine ning kui see kaduma hakkab, siis suuri mulle ei teki, mis näitab kvaliteeti. Maitselt on ta hästi mahe ning haput või mõru järelmaitset ei teki.»

Tema jaoks oli see isegi mahedam kui Hepa kohv, kuid üsna sarnane sellele. «Võib öelda, et kvaliteetne kohv. Olenemata sellest, et see on Araabika ja Robusta segu, maitseb see siiski üllatavalt hästi,» sõnas Läll.

Teeninduse eest andsid eksperimenti teinud Olerexile täispunktid. Klienditeenindaja oli nende hinnangul igati abivalmis, näidates kohviubade pakendit ja otsides kohvipakilt, milliste kohviubadega täpselt on tegu.

Statoili kohv võitis

Märjamaa Statoilis oli ka kohviaparaadi peal kirjas, et tegemist on sajaprotsendilise Araabika kohviga. See jättis hindajatele positiivse mulje.

Kohvisordina kasutati Merrildi kohviube. 300-milliliitrise kohvi hind oli Statoilis 1,85 eurot, mis tegi 100 milliliitri hinnaks ümmardatult 62 eurosenti. Kuna ka Statoilist ostetakse kohvi palju, lisatakse ka seal ube mitu korda päevas.

«Sarnane maitse Olerexi kohviga ning kogus oli ka sama. Mulle tegelikult meeldib Statoili kohv kõige rohkem, võib-olla sellepärast, et see on sajaprotsendiline Araabika, mis on väga kvaliteetne ja mis näitab, et Statoilist saab tõesti väga hea oaga kohvi,» märkis hindaja.

Kohvivaht oli taaskord ilus, siidine ja mullid puudusid. «Statoil võitis minu jaoks täna selle eksperimendi hoolimata sellest, et Olerexi kohviga on üsna sarnane maitse,» ütles Läll.

Eksperimenti kokkuvõttes ütles varasemalt Kehtna majandus- ja tehnoloogiakoolis toitlustus- ja teenindusalal töötanud hindaja, et üldine kohvitase Eesti tanklates on hea. Ühelgi kohvil haput maitset ta tundnud ei olnud. Kui aga selline maitse tanklakohvil oleks, siis viitaks see sellele, et aparaadid on hoolitsemata või oad väga vanaks läinud.

Pingeritta pannes andis ta kõige kõrgema koha Statoilile, võrdselt järgnesid Hepa ja Olerex ning nii maitse- kui ka teeninduse kohapealt jäi viimasele kohale Lukoil.

Lugu on refereeritud täna Raplamaa Sõnumites ilmunud artikli põhjal.

Hinnang Raplamaa tanklates müüdavale kohvile ja nende hinnad

Tankla

Koht

Mis koguses müüakse

Hind

Hind 100 ml kohta

Rapla Hepa

2.-3. koht

300 ml

1,8 eurot

0,6 eurot

Rapla Lukoil

4. koht

180 ml

1,3 eurot

0,72 eurot

Märjamaa Olerex

2.-3. koht

300 ml

1,3 eurot

0,43 eurot

Märjamaa Statoil

1. koht

300 ml

1,85 eurot

0,62 eurot

Allikas: Raplamaa Sõnumid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles