Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Omapärase välimusega apelsin osutus parimaks

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Rivo Veski
Copy
Apelsinilett.
Apelsinilett. Foto: OVE MAIDLA/PM/SCANPIX BALTICS

Poes on apelsinide valik viimasel ajal laienenud nii, et lisaks maitseerinevusele annavad poed ka suuniseid, milleks teatud tüüpi apelsini kasutada.

Kolm levinumat apelsinitüüpi, mis poodidest saadaval, on tavaline suur apelsin, punane apelsin ning mahlaapelsin.

Testisime kolme sorti Postimehe toimetuses, et leida, milline on mahlasuselt ja maitseomadustelt parim.

Tavaline suur apelsin tunnistati kolmanda koha vääriliseks. Oli neid, kelle meelest oli see väärt ka teist ja esimest kohta, kuid suurem osa paigutas apelsini viimaseks.

Tavaline suur apelsin.
Tavaline suur apelsin. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

«Tuim ja tavaline,» märkis üks testija.

Ka märgiti, et suure apelsini puhul osutusid tüütuks seemned. «Kuiv ja seemned häirivad. Maitselt pole ka kõige magusam,» leidis teine.

See apelsin polevat ka piisavalt magus. «Maitse on pigem kibedapoolne. Pole minu meele järgi, aga tekstuur on küll hea. Ehk et lihtsam on seda süüa kui punast apelsini, mis on eriti mahlane,» võrdles testija.

Üldjoontes toodi välja, et see apelsin olla kõige tugevama viljalihaga ent kõige kuivem ja seetõttu ka maitseomadustelt kehvapoolsem.

Mahlaapelsin.
Mahlaapelsin. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Teine koht läks mahlaapelsinile, mis pälvis kuhjaga kiidusõnu. «Mahlane ja hapukas ühtaegu,» ütles üks proovija.

«Meeldib hästi, hea apelsin ka lihtsalt söömiseks – mahlane ja magus. Hea on, et pole seemneid sees,» ütleb proovija, kes mahlaapelsini teisele kohale paigutas.

Teine märkis aga, et kuigi apelsin on parajalt mahlane, ootaks ta sellelt rohkem maitset. «Mõnus ja mahlane, sellest saaks hea mahla,» lisas ta siiski.

Punane apelsin.
Punane apelsin. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kõige enam elevust tekitas aga punane apelsin, mille suurem osa testijatest paigutas kolmest parimaks.

«Tugeva maitsega ja kolmest kõige parem. Välimus algul küll ehmatab, aga tegelikult on apelsin huvitav,» ütleb testija.

Teine kiidab apelsini samuti. «Lemmik! Omapärase ja värske maitsega. Mõnus ja tummine ning viljalihal on hoopis teistsugune tekstuur. Ka mahlasust on piisavalt,» märgib ta.

«Ootamatu värv, ent maitses hästi,» märkis üks mitmest testijast, kellele punane apelsin lahtilõigutult verise lihaga seostus.

«Suurepärane maitse – värske, mahlane, magus-hapu tasakaal on ideaalselt paigas,» kiitis järgmine.

Märksõnad

Tagasi üles