Piimatööstused lisasid mullu 78,5 protsenti kasumit

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juustu pakendamine Põltsamaa meiereis.
Juustu pakendamine Põltsamaa meiereis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti piimatööstuste käive püsis mullu samal tasemel võrreldes tunamullusega, aga kasum kasvas 78,5 protsenti.

Eesti piimatööstused teenisid 2014. aastal kokku 392,9 miljonit eurot müügitulu, mis tähendab vaatamata Venemaa sanktsioonide tugevale mõjule 0,3-protsendist kasvu, selgub põllumajandusministeeriumi Eesti piimatöötlussektori 2014. aasta ülevaatest.

«Venemaa poolt Euroopa Liidu toidukaupadele eelmise aasta augustis kehtestatud sanktsioonide mõju Eesti piimatöötlejatele on vaieldamatu, kuid sealse turu äralangemist on suudetud osaliselt kompenseerida siseturuga ja osaliselt uute välisturgudega – mullu lisandus piimatoodetele 19 uut sihtturgu,» ütles ministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand.

«Kuna Eesti piimatööstustele piirati pääs Venemaa turule tegelikult juba jaanuaris, siis hakati ligi veerandile eksporditavatest piimatoodetest otsima kohe uusi turgusid. See vähendas augustis kehtestatud sanktsioonide mõju,» lisas Kand. «Viimases kvartalis müügitulu langes siiski selgelt, kuid aasta keskmist tõusu mõjutas tugevalt majanduslikult kasumlik periood aprillist juulini.»

Statistikaameti esialgsetel andmetel teenisid piimatöötlejad 392,9 miljoni euro suuruse müügitulu juures 18,8 miljonit eurot kasumit, mis on aasta varasemast 78,5 protsenti enam.

Piima ja -toodete ekspordikäive oli 2014. aastal 208,6 miljonit eurot ja see vähenes eelmise aastaga võrreldes 1,1 protsenti. «Suurema numbrilise käibelanguse vaatamata sanktsioonide mõjule hoidis ära aasta esimene pool, kus ekspordi käive liikus veel kasvavas joones,» ütles Kand.

Piimatööstused investeerisid materiaalsesse põhivarasse 11,1 miljonit eurot, mis on aasta varasemast 17,2 protsenti vähem.

Eestis oli statistikaameti lühiajastatistika andmetel 2014. aasta lõpu seisuga 21 piimatöötlemisega tegelevat ettevõtet, kus töötas kokku 2034 inimest. See moodustas 14,1 protsenti toiduainetööstuses hõivatud inimestest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles