Munade kirjamine aastatuhandete vanuse traditsiooni järgi

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neile, kes soovivad sel aastal tuua munade värvimisse vaheldust ja anda sellele tegevusele sügavam tähendus, tasub proovida nende maalimist nii, nagu seda Ukrainas ja mitmetes teistes Kreeka õigeusu maades tavatsetakse teha.

Tallinnas asuva Ukraina kultuurikeskuse töötubade juhendaja Nestor Ljutjuki sõnul eristavad ukrainlased ise siin kahte liiki maalitud mune – põsankat ning krašõnkat –, mis mõlemad lähevad munapühade ajal ära kinkimiseks.

Nende kahe peamine vahe on selles, kui palju vaeva on muna maalimisega nähtud. Põsanka on neist kahest keerulisem ja peenem, krašõnka lihtsam ja mõeldud ennekõike söömiseks. Põsanka erilisus seisneb ennekõike selles, et iga sellele maalitud joon omab mingit tähendust. Sama olulist kaalu omavad ka värvid, mida munade maalimisel kasutatakse.

Põsankaid tehakse kahel viisil – nii tühjaks puhutud munale kui toorele munale. Traditsiooniliselt tehtigi neid pigem toorele munale. «Tegelikult see välja puhumine tuligi hiljem – tavaliselt oli munal kaks auku, et seda riputada saaks,» kirjeldab Ljutjuk.

Oma tehnika

Mustrite maalimiseks kasutatakse spetsiaalselt töövahendit, mida kutsutakse pisatšokiks. «See on nagu kirjutusvahend,» lausub Ljutjuk. Lisaks läheb munade maalimisel vaja veel mune, taldrikut, mille peal seda teha, ning küünlaid, kust saadakse kirjutamiseks vajaminevat vaha.

Tehnika, kuidas mune maalitakse, on iseenesest lihtne. «Seda tööriista peaks hoidma lausa tule sees – niiviisi, et ta läheb kuumaks,» juhendab Ljutjuk. Kui pisatšok on kuumaks läinud, tuleb kummutada sellesse küünlast sulanud vaha. Sellest, et vaha on kasutamiseks valmis, annab tunnistust see, kui ta töövahendist välja voolab.

Selleks, et maalida munale pikkasid jooni, tuleb tööriista kohapeal hoida ning keerata muna – mitte vastupidi. Munade kirjamise töövahendit saab Ljutjuki kinnitusel osta poest, tellida näiteks e-Bay’st või lasta mõnel plekksepal endale teha. Ukraina kultuurikeskuse rahvas täiendab oma tagavarasid tavaliselt Ukrainas käies.

Värvid ja mustrid

Mustrite joonistamiseks on kõige paremad valge koorega munad, pruunidel ei pruugi ei jooned ega värvid näha jääda. Kui rohkem valget värvi ei soovita, siis kastetakse muna esimest korda värvi sisse, mis peaks olema kollane värv. Kui munale on vaja mingeid kollaseid elemente, siis kaetakse need kohad taas kuuma vahaga.

«Alguses on värvid heledad ning pärast tumedad,» märgib kunsnik. Munade värvi sisse kastmine just sellises järjekorras on oluline seetõttu, et heledamatele värvidele hakkavad tumedamad peale, kuid vastupidi mitte. «Kui me paneme muna kohe alguses musta sisse, siis me ei saa punast, kollast, sinist ega rohelist,» ütleb Ljutjuk.

Kindlasti tuleks traditsioonilise Ukraina põsanka maalimiseks varuda ohtralt aega, sest nii mustrite tegemine kui ka värvimine võtab rohkem kui lihtsalt tunni või paar. Enne maalima asumist tuleks läbi mõelda ka see, millist värvi kõige rohkem vaja läheb.

Kuigi munade maalimiseks on kõige lihtsam kasutada aniliinvärve, on traditsiooniliselt olnud põsanka maalimisel kasutatavad värvid peamiselt looduslikku päritolu. Tooni annavad neile näiteks sibul, seened, tamm, metsik õunapuu, raudrohi ja paljud muud taimed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles