Äsja ilmunud Kakaobaromeetri uuring väidab, et šokolaaditootmise tulevik on tume. Kümne Euroopa kodanikuorganisatsiooni poolt kirjutatud põhjalik uuring käsitleb kakaotootmise jätkusuutlikkust ning näitab, kuidas nii tarbijad kui tootjad toorainet kasvatavate talunike seljas liugu lasevad.
Äärmine vaesus on Lääne-Aafrika kakaotalunike jaoks igapäev, samas valitsevad kakao tarneahelat aina enam teatud korporatsioonid, kes teenivad suurkasumeid.
Kakaotalunike madal sissetulek
Lääne-Aafrika kakaotalunikud elavad üleilmselt määratletud vaesuspiiridest ilmselgelt allpool. Elevandiluurannikul – mis on maailma suurim kakaotootja – peaks talunik teenima praegusest neli korda rohkem, et jõuda üleilmse vaesuspiirini ehk et ta päevane sissetulek oleks kaks dollarit. Põhivajaduste rahuldamiseks piisava taseme saavutamiseks peaks see ilmselt olema palju suurem.
Kakaotalunike inimväärse elatise puudumise tulemuseks on halvad töötingimused, inimõiguste rikkumine ja ka lapstööjõu kasutamine. Kakaokasvatus ei ole enam perspektiivikas ning üha sagedamini lõpetavad nooremad talunikud kakaoga tegelemise.
Turg on liiga kontsentreeritud
Kakaotalunike äärmise vaesuse peamiste põhjuste hulka kuulub väärtuse ja võimu ebaõiglane jaotumine kakaoahelas. Hetkel valitsevad kuni 80% ulatuses kogu kakao väärtusahelat vaid mõned ettevõtted, samas kui talunikel puudub võimalus sõna sekka öelda.
Praegusest olukorrast võidavad kõige rohkem šokolaaditootjad (nagu näiteks Mars, Nestlé, Ferrero ja Mondelēz), kakaotöötlejad (nagu näiteks Barry Callebaut, Cargill) ja jaemüüjad, kelle riiulitelt šokolaadisõbrad oma lemmikuid ostukorvi tõstavad.
Sertifitseeritud šokolaadi osa suureneb
Uuringus tuuakse välja ka üks positiivne trend: kogu maailmas jätkub sertifitseeritud šokolaadi tootmise osa kasv. Sertifitseeritud kakao puhul on toodangu jätkusuutlikkus kontrollitud ning sellest toodetud kaubad ka vastavalt märgistatud. Kui 2009. aastal oli see esimese baromeetri väitel kaks protsenti, siis 2015. aasta Kakaobaromeetri kohaselt on see suurenenud peaaegu 16 protsendini üleilmsest šokolaadimüügist. Enamik suurettevõtteid (välja arvatud Mondelēz ja Nestlé) on nüüd võtnud endale kohustuseks jõuda 2020. aastaks olukorrani, kus kogu nende kasutatav tooraine on sertifitseeritud või kontrollitud.