Hotronicu kliendid peaksid hoiduma lepingute ümbervormistamisest

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvamees
Turvamees Foto: Raigo Pajula

Riigihangete menetlust haldava rahandusministeeriumi teatel peaks hoiduma juba sõlmitud hankelepingute ümbervormistamisest, kui maksuõlgnikust teenusepakkuja palub lepingu oma uue puhta firma nimele kirjutada.

Eile teatas Turvaettevõtete Liit, et mitmed ametkonnad ei tohiks ümber vormistada hankelepinguid maksuvõlgades turvafirma Hotronicuga selle omanike uude, puhtasse firmasse Hotronic Lääne. Turvafirmad nõudisd, et teiste seas kaitseministeerium ning statistikaamet korraldaksid uue hanke turvateenuse pakkuja leidmiseks.

Sestap uurisime ka rahandusministeeriumist, mida seadus ja hea tava lepingute ümbervormistamise kohta ütlevad.

Riigihangete seaduse paragrahv 69 lg 3 ütleb hankelepingu sõlmimise ja muutmise kohta, et hankija võib sõlmitud hankelepingu muutmises kokku leppida üksnes juhul, kui muutmise tingivad objektiivsed asjaolud, mida ei olnud hankijal võimalik hankelepingu sõlmimise ajal ette näha ja hankelepingu muutmata jätmise korral satuks täielikult või olulises osas ohtu hankelepinguga taotletud eesmärgi saavutamine.

«Kui eesmärk on saavutatav uue hankemenetlusega, st hanke objekt ning selle eesmärk ei saa kahjustatud, siis on soovitatud selline käitumine,» teatas ministeeriumi pressiosakond.

Nad lisasid, et hankelepingu muutmine on rangelt piiratud tingimustega ja igapäevane praktika see kindlasti olla ei tohiks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles