Sanktsioneeritud VTB pank ehitab uhket jalgpallistaadioni

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VTB panga president Andrei Kostin (vasakult kolmas) ja Moskva asemeer Marat Husnullin (vasakult neljas) ehituse alustamise tseremoonial märtsis.
VTB panga president Andrei Kostin (vasakult kolmas) ja Moskva asemeer Marat Husnullin (vasakult neljas) ehituse alustamise tseremoonial märtsis. Foto: Ilja Pitalev / TASS

Riikliku Vene finantsasutusena kehtivad VTB pangale Ukraina sõjast tulenevad lääne sanktsioonid – mis aga ei takista neid jätkamast kalli kinnisvaraarendusega, mille hulka kuulub uus staadion Moskva Dünamo jalgpallimeeskonna tarbeks.

VTB Arena ehitusplatsidel käib vilgas tegevus, kirjutab Wall Street Journal. Püsti on pool tosinat tornkraanat, väljakule valatakse parasjagu betoonist alust.

80 aakrit katvas ja 1,5 miljardit dollarit maksma minevas projektis lööb kaasa terve trobikond Lääne ettevõtteid. Kinnistule kerkiva hotelli haldamise leping kuulub Hyatt Hotelsile. Vabaaja- ja meelelahutuskeskuse osas konsulteerib VTB panka Seattle’is baseeruv Colliers International. Staadioni ja tribüünide arhitekt on Manica Architecture peakorteriga Kansas Citys. Õigusnõuga on abiks Morgan Lewis Philadelphiast.

Staadioni finantseerimine oli juba paigas, enne kui sanktsioonid mullu jõustusid. Nii tekkis küll kergeid viivitusi, kuid valdavalt on asjad kuidagi joonde aetud.

VTB ehitab staadioni valdusettevõtte MC Dynamo kaudu. Vahepeal disainiti staadion suisa 45 000 vaataja tarvis, et võõrustada 2018. aastal jalgpalli MMi mänge. Kuna MMi staadionile siiski ei tule, kärbiti kohtade arv 26 000 peale.

Üha rohkem ehitusmaterjale ostetakse odavnenud rublade eest Venemaalt, Koreast ja Hiinast. Samal ajal pakutakse aga isegi Euroopast lepinguid rublades, ütles MC Dynamo peadirektor Andrei Peregudov.

Kavakohaselt avatakse staadion 2017. aasta 22. oktoobril, tähistamaks legendaarse Vene väravavahi Lev Jašini sünnipäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles