Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Kunagist armuvalurohtu saab nüüd igast poest

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Triin Ärm
Copy
Kalevi kommivabriku martsipan.
Kalevi kommivabriku martsipan. Foto: PEETER LANGOVITS/PM

Sajandeid müüdi Tallinna Raeapteegis pealinnas valmistatud martsipani kui arstirohtu, mis pidi aitama armuvalu vastu ja soodustama ka ajutegevust.

Martsipani valmistati vanas hansalinnas Tallinnas keskajast peale, kirjutab väljaanne Pealinn.

Sõjaeelne Eesti vabariik hoidis maiustuste toorainete tollid väga madalad ning maksis meie magusatootjatele kinni summad, mida teised riigid Eesti maiustuste sisseveo eest nõudsid. Nõukogude ajal oli Tallinn aga ainuke koht hiigelriigis, kus tehti martsipanikujusid.

Mitte kusagil mujal ei tehta sellist martsipani nagu Tallinnas, seda retsepti on hoitud alles igasuguste segaste aegade kiuste. Kuulsa martsipanimeistri Georg Stude metallvormid, kuhu valati kelmikad martsipanikujud, on säilinud ja ka kasutusel seniajani.

Tagasi üles