Sarkozy soovitas Redingil mustlased Luksemburgi kutsuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Sarkozy.
Nicolas Sarkozy. Foto: SCANPIX.

Nicolas Sarkozy andis terava vastulöögi eurovolinikule Viviane Redingile ja tegi ettepaneku, et Prantsusmaale liiga kauaks külla jäänud mustlastele võiks uksed avada viimase koduriik Luksemburg.


Prantsuse presidendi poolt UMP partei liidrite lõunasöögil öeldud sõnad pingestasid veelgi suhteid Pariisi ja Brüsseli vahel, kuhu Euroopa riigipead täna kokku tulid.

«Ta ütles, et volinik ise elab Luksemburgis ja et meil oleks väga hea meel, kui Luksemburg ise ka mõned vastu võtaks,» ütles Seine-et-Marne’i senaator Michel Houel.

Sarkozy vastulöök oli tingitud Redingi jõulisest sõnavõtust mustlaste kohtlemise vastu Prantsusmaal. Volinik märkis, et ebaseaduslike mustlaslaagrite lammutamine sarnaneb sellega, kuidas Teise maailmasõja päevil juute koheldi.

Reding tsiteeris teisipäeval Prantsuse siseministeeriumist lekkinud protokolli, milles laagrite vastu suunatud meetmeid täpsustati, ning süüdistas Prantsusmaad Euroopa seaduste rikkumises ja tagakiusus rahvusest lähtuvalt.

Euroopa Komisjon kaalub rikkumismenetluse algatamist, Prantsusmaa aga väidab end tegutsevat seaduste piires.

Tänavu on Prantsusmaalt Rumeeniasse ja Bulgaariasse tagasi saadetud juba üle 8000 mustlase, lammutatud on 441 laagrit.

Kuigi kampaania üks põhieesmärke oli tõsta valitsuse usaldusväärsust tuleval aastal algava presidendivalimiste kampaania künnisel, on tulemuseks pigem vastakad tunded nii kodus kui välismaal, isegi UMP oma liikmete seas.

Brüssel üritas eile tüli leevendada, kuigi Prantsuse valitsus lubas oma meetmeid jätkata. Peaminister François Fillon kutsuti paremtsentristlike eurosaadikute õhtusöögile, et temalt valitsuse poliitika suhtes aru pärida ja üksteist ära kuulata.

Esmakordselt võttis antud küsimuses avalikult sõna ka Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso, kes ütles, et toetab täielikult Redingi mõtteid, kuid ei ole nõus tema sõjaka sõnakasutusega.

«Väljendid, mis ägestudes käiku lastakse, võivad hiljem arusaamatusi põhjustada,» ütles ta. «Asepresident Reding ei soovinud tõmmata mingeid paralleele Teise maailmasõja ja tänase hetke vahele.»

ELi ametnike teada kavatseb Barroso täna isiklikult Sarkozyga Brüsselis vestelda.

Prantsuse presidendi büroost öeldi, et Sarkozy on valmis vastama kõikidele küsimustele, kuid et praeguse seisuga mingisugust arutelu kavas ei ole. Kuid üks ametnik lisas:

«Ma olen kindel, et president ei jäta põhjalikult selgitamata, kuivõrd ebakohased on teatud ajaloolised paralleelid.»
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles