Kreeka lootus abifondist raha tagasi saada purunes

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka lipp parlamendihoone ees Ateenas.
Kreeka lipp parlamendihoone ees Ateenas. Foto: YANNIS BEHRAKIS / REUTERS

Kreeka valitsuse lootus leevendada sularahakriisi 1,2 miljardi euro tagasisaamise teel päästefondist EFSF ei täitunud.

Tegemist on osaga 48,2 miljardist eurost võlakirjades, mille euroala kreeditorid süstisid 2012. aastal Kreeka pankade rekapitaliseerimise fondi. Ligikaudu 10,9 miljardit sellest jäi kasutamata, millest omakorda 1,2 miljardit eurot oli sularahas.

Kreeka valitsus usub, et raha saadeti veebruaris ekslikult euroala valitsustele tagasi. Nagu teatasid eile kreeklastele euroala rahandusministrite asetäitjad, ei ole Kreekal seaduslikku õigust nimetatud summale ning raha jääb EFSFi kontole, kirjutab Financial Times.

EFSFi kõneisik kinnitas, et küsimus vaadatakse veel küll «korra kohaselt» üle, aga lähedalseisvate allikate sõnutsi tähendab see, et 1,2 miljardi euro tagastamise peaksid nüüd kiitma heaks EFSFi kreeditorid – euroala rahandusministeeriumid. Sellise heakskiidu saamiseks kuluks nädalaid, kuna mõnes riigis peaks otsusele alla kirjutama parlament.

Kõigi eelduste kohaselt lõpeb Kreekal raha 9. aprillil, kui tagasimaksmisele kuulub osa Rahvusvaheliselt Valuutafondilt (IMF) saadud laenust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles