Tamkivi: riigikontrolli auditi järeldused on ülepingutatud

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Tamkivi
Jaanus Tamkivi Foto: Peeter Langovits

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi ütles intervjuus, et ei nõustu riigikontrolli riigimetsa majandamise auditi järeldustega.

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi, kuidas kommenteerite riigikontrolli värsket auditi karme süüdistusi?

Riigikontroll koostabki viimasel ajal auditeid väga karmis toonis. Eks seal on põhjendatud märkusi ka, aga järeldustega ma nõus olla ei saa.

Te ei ole nõus ühegi auditi järeldusega?

Riigikontroll väidab seda, et 1997. aastal vastu võetud metsapoliitika ja kehtiv metsanduse arengukava on põhimõtteliselt valed. Nii fundamentaalsete järeldustega ma nõustuda ei saa. Me peaks siis kõik kuni vundamendini lammutama meie metsanduse süsteemi. Ma ei tahaks uskuda, et olukord nii halb on.

Riigikontroll ütleb, et riigimetsa majandades ei arvestata metsa kasvukohta ega seda, et erinevates kasvukohtades on metsal erinev väärtus.

Riigikontroll on unustanud ühe metsanduse alustala – kui majandusmets on raieküps, siis ta raiutakse maha. Raieküpseks saanud metsa ei õnnestu ega ole mõtet hoida. Kui meil on kujunenud selline metsade vanuseline jaotus nagu parasjagu on, siis tuleb raieküps mets raiuda ja seda ka RMK teeb. Jätta mets raiumata ja loota, et siis läheb olukord paremaks, on vale, sest metsad ei püsi. Raieküpsed metsad vananevad ja vara hävineb. Selles mõttes on riigikontrolli kontseptsioonil ja riigi metsapoliitikal põhimõtteline vastuolu. Aga riigikontrooli seisukoht on selline ja eks me siis võtamegi seda nagu ühte seisukohta.

Ja riigikontrolli seisukohta ei ole kavas mitte kuidagi arvestada?

Tehtud tööd ja järeldusi tuleb analüüsida, aga põhijäreldus, et Eesti metsade majandamine ei ole jätkusuutlik, sellele ma väidan vastu, et on küll jätkusuutlik. Auditi järeldused on ülepingutatud, ma ei saa sellega kuidagi nõustuda.

Võib-olla ma eksin, aga mulle tundub, et enamik eestlasi muretseb, et ega meie metsi liiga palju ei raiuta.

Tegelikult ei raiuta, praegu raiutakse metsa vähem, kui teadlaste sõnul võiks raiuda. Eestis pole aastaid metsa nii palju olnud kui praegu. Mets kui bioloogiline vara kasvab kogu aeg juurde. Suures plaanis on metsade majandamine jätkusuutlik. Riigikontroll juhib tähelepanu raie vanustele ja juhib tähelepanu, et meil ei ole nii palju küpseid metsi. Kui see ka nii on, siis raieküpsed metsad tuleb raiuda. Kui metsa jätame raiumata, sest kardame, et raieküpsed metsad vähenevad, siis 20 aasta pärast meil seda metsa sealt enam võtta ei ole.

Riigikontrolli audit ütleb, et meie metsade väärtus on 20 aasta pärast oluliselt väiksem kui praegu.

Kui võtame puhta saepalgi, siis see võib ka nii olla. Eelmisel sajandil oli kaks suurt sõda, meil võib see juhtuda, et raieküpsete metsade hulk väheneb. Aga biomass läheb järjest enam hinda. Miks me arvame, et saemets on kõige suurema väärtusega ja muu on väheväärtuslik? Energiatootmises boimassi osakaal järjest kasvab. Energiametsad lähevad järjest enam hinda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles