Ungari-Venemaa tuumadiil siiski tuleb

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Ungari teatas kolmapäeval kokkuleppest Euroopa Liiduga, mis lubab Venemaal tarnida riigi ainsale tuumajaamale 10 aasta jooksul tuumakütust pärast selle laiendamist.

Peaminister Viktor Orbáni kantselei juht János Lázár ütles, et kokkuleppe kohaselt EL-i tuumajärelevalveagentuur Euratomiga avatakse tuumakütuse tarneleping teistele võimalikele pakkujatele pärast Venemaaga sõlmitud 10-aastase lepingu lõppemist, vahendab BNS.

Lázári sõnul on selline kokkulepe Venemaale «vastuvõetav.»

«Meil on kokkulepe sellest, missugustel alustel ja mis kujul tuumakütuse tarned on kõigile osapooltele - Ungarile, Euratomile ja Venemaale - vastuvõetavad,» ütles valitsuse pressiesindaja Zoltán Kovács AFPle.

Ungari ja Euratomi kokkulepe vajab Euroopa Komisjoni heakskiitu. Kovácsi sõnul ootab Budapest seda lähinädalatel.

Kompromissile jõuti pärast Lázári esmaspäevaseid kõnelusi Euroopa Komisjoni energeetikavoliniku Miguel Arias Cañetega Brüsselis.

Venemaa ja Ungari allkirjastasid 2014. aasta jaanuaris tuumaenergiakoostöö kokkuleppe, mis näeb ette Paksi tuumajaama 2027. aastaks kahe uue reaktori ehitamist, tuumakütuse tarneid ja ehitusjärgset hooldust. Kokkuleppe maksumus on umbes 12 miljardit eurot.

Venemaa laenab projekti raames Ungarile 10 miljardit eurot.

Vene poolel on Ungari koostööpartner riiklik aatomienergiakorporatsioon Rosatom.

Esialgu pidi Rosatom Ungarile tuumakütust tarnima 20 aasta jooksul.

Praegu on Paksi tuumajaamas neli Vene päritolu surveveereaktorit, mille koguvõimsus on 2000 megavatti.

Euratom on väljendanud projekti üle muret seoses asjaoluga, et Venemaa on Paksi tuumajaama kahele uuele reaktorile ainus tuumakütuse tarnija.

Euroopa Liit hindab endiselt projekti vastavust bloki konkurentsi- ja riigitoetuse reeglitele.

Kovácsi sõnul on Ungari läbirääkimised ELiga neis küsimustes veel pooleli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles